Tekstile ek vergi kararı DTÖ'ye şikayet edildi

Tekstil ithalatına ek vergi uygulamasına sayılı günler kala, Pakistan ve Bangladeş 'Türkiye dost ülkemiz olmasına rağmen bize haber vermeden koruma önlemi alıyor, vergi getiriyor' diye Türkiye'yi Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayet etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Serap GÜNEŞ

İSTANBUL - Cari açığı azaltma önlemleri kapsamında tekstil sektörüne getirilen ek vergide geri sayım başlarken, kumaş ve hazır giyim ithal ettiğimiz Asya ülkeleri, Türkiye'yi Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet etti.

Türkiye'nin artan cari açığını kontrol altına almak için kumaş ve hazır giyim ithalatına getirilen yüzde 20 ila 30 oranlarındaki ek vergi, 22 Temmuz itibariyle  uygulamaya girecek. Soruşturma sürecinde ek vergi, teminat alınması şeklinde uygulanacak.

Hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren firmalar, son dakikada da olsa ek vergide bir yumuşama beklerken, tekstilciler ise bayram havasında. Yabancı alıcılarda ise başka bir telaş yaşanıyor. Bangladeş ve Pakistan gibi sektörün 'ucuz segmentli' ülkeleri, 'Türkiye dost ülkemiz olmasına rağmen bize haber vermeden koruma önlemi alıyor, vergi getiriyor' diye Türkiye'yi Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayet etti. Şimdi gözler, tebliğin uygulamaya gireceği güne çevrildi. 

Dost ülke Türkiye bize haber vermeden vergileri yükseltti

Dünya Ticaret Örgütü Daimi Temsilcisi Mehmet Demirel konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Türkiye'de uygulamaya girmesi beklenen tekstil sektörüne ek vergi dolayısıyla Bangladeş, Pakistan gibi ülkeler Türkiye'yi Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayet etti. 'Türkiye bizim dost ülkemizdi, bize haber vermeden vergileri yükselttiler' dediler. Onlara cevap verme durumundayız. DTÖ farklı konularda antidamping davalarını takip ediyor."

İTHİB Başkanı İsmail Gülle:

Tebliğden kaçanlar zarar etti

"Tebliğ için başlangıçta gösterilen tepki, şu anda yapılan işleme hak veren yöne döndü. Collezione ve Orka Grup Türkiye'de üretime döndüğünü açıklıyor. Aklı selim olanlar olayı doğruluyorlar. Bu kararın hayırlı ve faydalı olduğuna inanıyoruz. Bir miktar para kaybı olacak ama hem insanımız hem de sektör kazanacak. Birkaç kişi kazanacak diye başkalarının kaybetmesinin bir anlamı yok. Hazır giyime yüzde 30, kumaşa ise yüzde 20 oranındaki vergi şu anda stabil. Bu vergilerden kaçabilmek için büyük ithalat yapan firmalar zarar etti. Zararları çok büyük. Öncelikle yüzde 10 kur dolayısıyla kaybettiler. Fiyatlar da yüzde 40 dolaylarında geriye gelince, umulmadık sonuçlarla, zararlarla karşılaştılar."

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi:

Haklılığımızı ispat etmemiz gerekiyor

"Tebliğde 9 aylık bir gözetleme süresi vardı. 2 ay gibi bir zaman kaldı. 22 Temmuz itibariyle ithalat yapan firmalar, teminat mektubu yatıracaklar. 2 ay içinde kesin rakamlar netleşecek. Netleştikten sonra da belirtilen rakamlar kadar para yatırıp teminat mektuplarını geri alabilecekler. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) soruşturma sürecinde tüm tarafları dinledi. Onların elinde neler olacağına dair net bilgiler mevcut ama bunlar henüz açıklanmadı. Bu durum hazır giyimde ihracata zarar verecek. Firmalar da bundan sonra çıkan kararlara göre hareket edecekler. Ancak rakamların artık netleşmesi lazım. Yurt dışından gelen taleplerde düşmeler var bu vergilendirme dolayısıyla. Haksız rekabeti gösterip, haklılığımızı ispat etmemiz gerekiyor."

TGSD Başkanı Cem Negrin:

Büyük alıcılar kaçmaya başladı

"Herkes artık bu durumla nasıl yaşayacağının yolunu bulmaya yöneldi. Büyük alıcılar da Türkiye'den kaçmaya başladı. Bu uygulamanın asıl zararı 6 ay içerisinde görülecek. Mağazaların da nasıl bir politika izleyeceğini hep beraber göreceğiz. Onlar da ürünlerde fiyat artırımına gidecekler. Türkiye'nin cari açık konusunda sıkıntılı olduğunun farkındayız. Ama önlem alınması gereken sektörler listesinde tekstilin birinci sırada yer almaması gerektiğini düşünüyorum."

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu:

Dostluk başka ticaret başka

"Cari açığımız ortada. Eğer Türkiye'de işsizliği azaltmak istiyorsak bu tepkiye uymalıyız. Döviz gelsin diyoruz ama dışardan ucuz mal gelmeye devam ediyor. İşçilerimiz içerde açıkta kalıyor. Önlem alınmada geç bile kalındı. Bu 3 yıldır devam eden bir olay. Seçim sonrasına ertelenmişti. Dahilde işleme rejimine kimse karşı çıkmıyor. Bangladeş, Pakistan gibi ülkelerin DTÖ'ye şikayetlerinin, çıkışlarının bir anlamı yok. Dostluk başka, ticaret başka. Türk sanayicisinin işsiz kalması doğru mu? Eğer gerçekten dost görüyorlarsa bizi, sanayicimizin işsiz kalmasını istemezler. Çünkü artık Türkiye'ye iplik fiyatına kumaş, pamuk fiyatına iplik gelir oldu. Bunun bir şekilde önüne geçilmesi gerekiyor."

APS Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Osman Benzeş:

İhracatçı ülkeler çok rahatsız

"Uygulama başlayacak. Türkiye'nin cari açığı rahatsız edici boyutta. Hükümet de bundan rahatsız olduğu için böyle bir karar alma yoluna gitti. Ancak bunun ne kadar faydası olacak hep birlikte göreceğiz. Rekabette bir sıkıntı yaratacağını zannetmiyorum. Uluslararası platformlarda yabancı alıcılar ve ihracat yapan ülkeler rahatsızlıklarını dile getiriyor. Ancak bunlar uluslararası haklar. Kendi sanayimizi korumak adına bu tip kararlar alabilme yetkimiz var. Ortada gayri yasal bir durum yok."

Collezione Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Akyiğit:

Yerli ürün kullanma kararı aldık

"Türkiye'de, Bangladeş'te, Pakistan'da kendi haklarını arayacak. Ülkeler kendi çıkarlarını doğal olarak korumak isteyecekler. Uygulama 22 Temmuz itibariyle devreye giriyor. Artık bunun için yapacak bir şey yok. Sonrasında bir anlaşma sağlanır mı bunu da bilmiyoruz. Biz yeni marka politikamızda 2012 yaz-kış ürünlerimizde yerli ürünler kullanma kararı aldık.100 milyon dolarlık alımımız varsa yüzde 10 civarında yurtdışından, yüzde 90'ını ise yurtiçinden sağlayacağız. Yüzde 10'luk kısım biraz zorunlu. Çünkü yurtiçinde yapılamayan ürünler var. Mesela bir mont üretmek istiyorsanız bunun kumaşını yurtdışından alma zorunda kalıyorsunuz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir