Telekom sektörünün geleceği İstanbul'da tartışılacak

400 milyar euro büyüklüğündeki sektörün geleceği Türk Telekom'un öncülüğünde telekomünikasyon operatörlerinin katılımıyla tartışılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Telekom Grubu'nun ev sahipliğinde, 400 milyar Euroluk ciroyu temsil eden telekom operatörleri, sektörü İstanbul'da masaya yatıracak.

Bünyesinde yer alan 40'ın üzerinde telekomünikasyon operatörü ile 470 milyon cep telefonu kullanıcısını ve 12 milyon geniş bant kullanıcısı tabanı ve yaklaşık 150 milyar Euro ciroyu temsil eden Güney Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Telekomünikasyon Konseyi (SAMENA) ve 35 Avrupa ülkesini kapsayan 40 üye şirketiyle 250 milyar Euronun üzerinde toplam yıllık ciroyu temsil eden Avrupa Telekomünikasyon Operatörleri Birliği (ETNO), Türk Telekom Grubu ev sahipliğinde "İnternet için Sürdürülebilir Ticaret Modelleri Geliştirme" etkinliğinde İstanbul'da bir araya geldi.

Türk Telekom Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Hakam Kanafani, etkinlik kapsamında düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'nin, coğrafi konumuyla batı ile doğuyu birleştirirken, kültürel, ticari ve teknolojik alanda da köprü ve bölgesel iletişim merkezi görevi gördüğünü anlattı.

Türk Telekom Grubu olarak sektör için aynı vizyona sahip olduklarını, bu nedenle bu iki önemli organizasyonu bir araya getirmek için büyük çaba sarfettiklerini ifade eden Kanafani, "ETNO ve SAMENA arasında sinerji ve işbirliği başlatan bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İnanıyoruz ki bu etkinlik, telekom operatörleri ve üreticiler arasında gelir paylaşımı yaklaşımıyla sürdürülebilir internet iş modeli politika ve stratejilerinin geliştirilmesi için önemli bir adım olacak" diye konuştu.

Kanafani, ağ operatörlerinin, öncelikle ağın kendisi olmak üzere, sahip oldukları üstünlükler yelpazesiyle daha iyi şeyler yapabileceklerini dile getiren Kanafani, "Türk Telekom Grubu olarak bu konuya, hem kullanıcılara hem de yatırımcılara değer yaratan, sürdürülebilir data ve içerik hizmetlerini model alan yakınsama stratejisiyle yaklaşıyoruz. Bu da sadece ses ve data hizmetlerinin yakınsanmasını değil aynı zamanda tüm bilgi teknolojisi ve telekomünikasyonun yakınsanmasını kapsamalıdır" dedi.

Kanafani, 1992'den bu yana yapılan, sesin en önemli ürünü haline geldiğini ve telekom operatörlerinin başarılı bir şekilde kalitenin arttığı, sesin yaygınlaştığı bir sisteme kavuştuklarını kaydederek, etkinlikte "internetin geleceği operatörler açısından nasıl olacak?" "Bunu nasıl inşa edeceğiz?", "Herkes için sürdürülebilir internet modeli" konularının ele alınacağını söyledi.

Her operatörün farklı çalışma modelleri bulunduğuna değinen Kanafani, gelecekteki işbirliğine dönük çalışmalar yapıldığını, düşünce üreten kurumlar olarak bir araya gelerek, etrafta neler olduğunu gözden geçirdiklerini dile getirdi.

Artan hız sabit gelir, performans sınavı olacak

SAMENA Telekomünikasyon Konseyi CEO'su Thomas Wilson da, internetin hızlı trafik artışına ve sabit kalan gelirlere rağmen sürdürülebilir bir biçimde gelişmeye devam etmesinin, "küresel seviyede bütün e-iletişim şebeke operatörlerinin karşı karşıya kaldığı kilit bir ekonomik performans sınavı" olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"SAMENA bölgesindeki telekom operatörleri, değer zincirinin bütün oyuncularının yenilik yapmaları ve ek kapasiteye yatırım yapmaları için ne şekilde teşvik edileceği yönünde Avrupa ve başka yerlerde sürmekte olan tartışmaları yakından izliyor. Biz de ETNO üyelerinin, risklerin ve gelirlerin adil bir biçimde dağıtıldığı, tüketiciler için yaratılan değeri göz önünde bulunduran yeni bir dengeye doğru gidilmesinin elzem olduğu yönündeki görüşünü paylaşıyoruz."

Wilson, halihazır internet modellerinin sürdürülebilir olduğunu ve bütün aktörlerin bunu sağlayabildiklerini kaydederek, asıl soruyu, "Sürdürülebilir bir internet modelini, bütün paydaşlar bir arada çalışarak nasıl sağlayabiliriz?" şeklinde tanımladı.

2012'de videonun, toplam internet trafiğinin yüzde 50'sine ulaşacağına işaret eden Wilson, "Bu, sanayi bakamından şu anlama geliyor; telekom operatörleri sürdürülebilir bir hale getirmek için ellerindekileri güncellemek zorundalar" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir