Teminat mektubu yerine kefalet sigortası

Sigorta şirketleri yurtdışı fonlarını devreye sokarak teminat mektubu yerine geçecek kefalet sigortası vermeye başlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Uğur YILMAZ

İSTANBUL - Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) müjdeyi verdi, 2013'den itibaren sigorta şirketleri kefalet sigortası vermeye başlayacaklar.  Bankalardan alınan teminat mektubu yerine geçecek ve aynı metine sahip olan kefalet sigortası özellikle yüksek tutarlı projelerde şirketlere maliyet avantajı sağlayacak.

DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan TSRŞB Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Kalkavan, "Çalışmalarda Hazine Müsteşarlığı ile birlikte sona geldik, çok yakında bu sigortanın da genel şartları çıkacak.  Kefalet sigortasını gelecek yıldan itibaren vermeye başlayacağız. Finansal olarak güçlü olan ancak gerçekleştirdiği projelerin büyüklükleri sebebi ile bankalardan yeteri tutarda teminat mektubu bulamayan şirketlere sigortacılar aynı mektup metinleri sağlayarak kefil olacaklar."  dedi.

Çekte hapis cezası kalkınca ihtiyaç doğdu
Sözlerine devam eden Kalkavan, "Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişiklikle çekte hapis cezasının kalkmasından sonra bu konuda çok talep görüyoruz. İnsanlar çek aldığı kişilerden bu tür bir sigorta istiyorlar. Sigorta şirketi kişiyi araştırıyor, yeterli mali güce sahipse teminat veriyor. Böylece karşısında iş yapan da sigortalıdan çek yerine sigorta teminatı talep ediyor. Değişen çek yasasıyla doğan boşluk kısmen giderilebilecek" diye konuştu.

Büyük fonlarla kaynak sıkıntısı kalkacak
Kefalet sigortasının banka teminat mektubu yerine geçeceğini kaydeden Kalkavan, "Bankacılar buna çok da itiraz etmeyecekti çünkü onların limitleri yeterli olmayabiliyor. Sigortada ise yurtdışı bağlantılı olacağı için, büyük sigorta kuruluşların fonları devreye girecek.  Bankaların teminat bulmaları zor olabiliyor ama sigortacılar reasüransla yoluyla yurtdışı garantisi sağlayabilecek. Dolayısıyla ülkeye yurt dışından ek kapasite getirilecek, şirketlerimizin finansal kapasiteleri artacak ve büyük projeler daha çok desteklenecektir. Ve bu amaçla bankalar ile birlikte hareket edilerek projeler ortaklaşa desteklenecektir." dedi. 

İhale kanununda değişiklik bekliyoruz
Kefalet sigortası için ihale kanununda değişiklik yapılmasının gerektiğini bildiren Mehmet Kalkavan, "Bu konuda bir de problemimiz var. Mesela devlet ihale kanununda kefalet sigortası teminat olarak kabul edilmediğinden kanuna  eklenmesi lazım. Böylece müteahhitler devlete iş yaparken teminat mektubu yerine kefalet sigortasını da teminat olarak sunabilecekler. Değişiklik bekliyoruz, bu sigorta ihale kanununa eklenirse büyük derinlik kazanacaktır" diye konuştu.

Kefalet Sigortası nedir

[PAGE]

Kefalet Sigortası  nedir

Kefalet sigortası (Surety Bond), sözleşmenin bir tarafının diğer tarafa karşı olan yükümlülüklerini yerine getirememesi halinde veya borçlunun alacaklı tarafa borcunu ödeyememesi durumunda, kefilin, sözleşmede öngörülmüş olan miktarı, alacaklı tarafa ödeyeceğini garanti eden yasal sözleşmedir. Borçlu tarafın, sözleşmeden doğan borcun, genellikle iflas olmak üzere, poliçede belirtilmiş olan herhangi bir nedene bağlı olarak ödeyememesi halinde, kefil durumunda olan sigorta şirketi veya banka, kefalet senedinin öngördüğü üzere, borçlunun borcuna kefil olmakta ve alacaklı tarafın zararını tazmin etmektedir. Özellikle yurt dışında taahhüt işleri yapan inşaat şirketlerimizin karşılaştıkları ve işveren tarafından kredi mektubuna alternatif olarak istenen bir kefalet enstrümanıdır. Yurt dışı projelerinde Türk Bankalarından verilen teminat mektupları bazı işverenler tarafından kabul edilmemekte ve teminat mektubu uluslararası bankalar tarafından istenmektedir. Bu durum inşaat şirketlerimizin maliyetlerinin artmasına sebep olmakta ve rekabet avantajını yitirmelerine sebep olmaktadır.

Bu konularda ilginizi çekebilir