TEPAV, 2009 bütçesi için 'ayrıntılı açıklama' istedi

TEPAV raporuna göre Hükümet, Meclis'in verdiği harcama yetkisinin üzerine çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), 2009 yılı bütçe uygulamalarında bazı noktaların aydınlatılması gerektiğini belirtti ve mali saydamlık açısından daha ayrıntılı açıklama yapılmasını istedi.

TEPAV'ın Mali İzleme Raporunda, 2009'un bütçe açığında bir önceki yıla göre yüzde 200 oranında artış olduğuna dikkat çekildi. 2009 bütçe açığının, yıl içinde yapılan revize tahminlerle 10,3 milyar liradan önce 48,3 milyar liraya, daha sonra da 62,2 milyar liraya yükseltildiği ifade edilen raporda, "başlangıç bütçe açığının tahminleri, bütçenin en klasik ilkeleri olan gerçekçilik ve samimilik ilkelerinin göz ardı edildiğini göstermektedir. Kamu otoritesinin en son yapmış olduğu tahminden daha düşük bir gerçekleşme sonucunun ortaya çıkmasının, bu durumu mazur gösterecek bir yanının bulunmadığı değerlendirilmektedir" denildi.

TEPAV Raporunda, Aralık sonu itibariyle 2009 yılında kayıtlı çalışan sayısında yüzde 3,1'lik azalma olmasına karşılık, SGK'nın prim gelirlerinin Aralık ayında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 50 arttığına da işaret edildi.

 

"Açıklanması zor vergi artışları"

Raporda, dahilde alınan KDV tahsilatındaki yüzde 45'lik artışta görüldüğü gibi sadece son bir kaç aydaki ekonomik canlanma ile açıklanması zor vergi artışları olduğu da ileri sürüldü.

Özelleştirme Fonu ve İşsizlik Sigortası Fonu'ndan aktarılan kaynakların akıbetinin nerede kullanıldığının sorulduğu raporda, Hükümetin, Meclis'in verdiği harcama yetkisinin üzerine çıktığı da iddia edilerek, şu görüşlere yer verildi:

"Bu miktarlar, yıl içerisinde en çok personel harcamaları ödeneğinden kesinti yapılarak, önce yedek ödeneklere ve oradan da ilgili kalemlere artırılmaktadır. Daha sonra bu aktarımların yapıldığı kalemler için TBMM'den başta alınan ödeneklerin üzerinde yıl içinde harcama yapılmaktadır. Personel kaleminden ise ödeneksiz de harcama yapılabilmektedir. Böylelikle kesin hesap görüşmelerinde yıl sonunda ortaya çıkan ödenek üstü personel harcamaları TBMM tarafından Sayıştay'ın tavsiyesi ile 'tamamlayıcı-mütemmim ödenek' verilmesi sureti ile yasallaştırılmaktadır."

Bu uygulama ile herşey kağıt üzerinde çözüme kavuşturulmuş görünse bile TBMM'nin başta devrettiği bütçe hakkının dışında harcama yapılmasına zemin hazırlandığı savunulan raporda, aktarılan ödeneklerin hangi kalemlere gittiğinin net biçimde raporlanması gerektiği de belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir