TEPAV: Perakende Güven Endeksi yüzde 12,1 arttı

Endeks ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre artış gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Perakende Güven Endeksi, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,1 puan arttı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksinin (TEPE) 2010 yılı Ocak ayı sonuçları açıklandı.

TEPAV Perakande Güven Endeksi raporuna göre, endeks Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,5 oranında geriledi. 2009 yılının Ocak ayında Perakende Güven Endeksi yüzde 29,5 oranında azalmıştı.

Endekse ilişkin anket katılanların yüzde 14,7'si Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre işlerinin iyileştiğini belirtirken, işlerinin kötüleştiğini ifade edenlerin oranı yüzde 62,4 oldu.

Katılımcıların yüzde 23,5'i önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 42,2'yi buldu.

Rapora göre, Ocak ayında perakende güveninde Türkiye, AB-27 ortalamasının gerisinde seyretmeye devam ediyor. 2009'un son çeyreğine kadar AB ortalaması ile birlikte hareket eden endeks, son 3 ayda AB'den farklılaşıyor.

Bu yılın Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre endeks değeri en fazla artan sektör 21,22 puan ile ''mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri'' oldu.

Bunu 15,04 puan ile motorlu taşıtlar, 14,52 ile diğerleri, 11,25 puan ile yiyecek, içecek ve tütün, 10,30 puan ile tekstil hazır giyim ve ayakkabı, 6,41 puan ile birden fazla çeşit ürün satan büyük mağazalar, 5,17 puan ile de elektrikli ev aletleri, radyo ve tv sektörleri izledi.

Rapora göre, geçen 3 ayda perakendecilerin işlerindeki kötüleşmeye rağmen, önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerde olumlu bir eğilim dikkati çekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir