Terakkili öğrencilerden 'yunuslara Özgürlük!'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
İSTANBUL - Terakki Vakfı İlköğretim Okulu öğrencileri, sömestr tatiline girmeden önce okul çapında bir kampanya başlattı. Deniz memelilerini "yunus parklarında esaret altında değil, denizlerde özgürce yüzerken" görmek istediklerini vurgulayan öğrencilere, öğretmenleri ve okul müdürü de destek verdi. Kampanya dahilinde toplanan imzalar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) hitaben kendi el yazılarıyla hazırladıkları ve renkli yunus çizimleriyle donattıkları dilekçelerle birlikte, Yunuslara Özgürlük Platformu'nun imzalarıyla birleştirilecek ve Başbakanlık başta olmak üzere ilgili kamu kurumlarına iletilecek.
 
Her yıl 4 Ekim Hayvanları Koruma Haftası'nda yaptıkları "Dostlarımız" adlı projeyle ön plana çıkan Terakki Vakfı Okulları, bu kez de yunus gösteri ve terapi merkezlerinde ticari amaçlarla esaret altında tutulan deniz memelileri için kapsamlı bir çalışma başlattı. Öğretmenlerinin ve okul müdürünün desteğini arkalarına alan dördüncü sınıf öğrencileri, 3 Aralık'tan bu yana okul çapında bir kampanya yürütüyor. Eyüp'teki yunus parkının kapatılması için İBB'ye kendi el yazılarıyla dilekçe yazan öğrenciler, mektuplarını yunus çizimleriyle renklendirdi. Dilekçere ek olarak okul çapında imza toplayan öğrenciler, imzalarını, Yunuslara Özgürlük Platformu'nun The Cove belgeselinin yaratıcısı Richard O'Barry ile ortaklaşa hazırladığı, çeşitli sanatçıların da destek verdiği imza kampanyasıyla birleştirecek ve Başbakanlık başta olmak üzere ilgili bakanlık birimlerine gönderecek.
 
"Denizde aileleriyle özgürler"
İmza ve dilekçe kampanyası başlatmaya karar veren öğrencilerden biri olan 4G sınıfı öğrencisi Nil Üzer, "Ben yunus parklarının kapatılmasını istiyorum. Çünkü yunuslar orada ailelerinden koparılıp tutsak ediliyor. Yunuslar çene yapılarından dolayı mutlu görünüyor olabilirler. Ama aslında onlar orada mutlu değil. Ben yunusların bu acıyla yaşamasını istemiyorum. Doğada, aileleri ve çocuklarının yanında özgür yaşamasını istiyorum." dedi. 4B sınıfı öğrencilerinden Ali Kanık ise, "Bence yunus parklarının kapatılması çok büyük bir önem taşıyor. Çünkü yunuslar orada kendi yaşam ortamlarından ayrı kalıyor, ailelerinden koparılıyorlar. Doğanın dengesi de bozuluyor. Yunuslar avcılıkla beslenen memeli hayvanlardır ama yunus parklarında onlara ölü balık veriliyor. Bu yüzden yunusların yaptığı sanki zorunlu bir meslek gibi görülüyor. Ben yunus parklarının kapatılmasını destekliyorum. Lütfen yunus parklarına gitmeyin. Yunus parklarının kapatılması için bize destek verin" dedi. 
 
Flipper'dan Kaş Yunus Parkı'na
4 Ekim Hayvanları Koruma Haftasında düzenledikleri "Dostlarımız" adlı projede belgesel yapımcısı Savaş Karakaş'ın İZ TV'de yayınlanan "Flipper'ı Kurtarmak" belgeselini öğrencilerine izleten Yaratıcı Drama Öğretmenleri bu duyarlılığa herkesi davet ediyor. Projenin yaratıcısı Hafize Güner, "Savaş Karakaş'ın belgeselini izleyen öğrencilerimizin aklına ilk gelen okulda büyük bir imza kampanyası başlatıp yunuslara destek olmaktı. Biz de, ilk etapta, hakkındaki gelişmeleri takip ettiğimiz Kaş Yunus Parkı'nın ruhsat almasına engel olmak ve yeni yunus parklarının açılmamasını talep etmek için Yunuslara Özgürlük Platformu'nun web sitesindeki imza metnini kullanmaya karar verdik" dedi. İmza kampanyasında öğrencilere rehberlik eden Burçak Güney ise, "Çocuklar hepimizden daha duyarlılar; empati kurabiliyor, kendilerini tutsak yunusların yerine koyabiliyorlar. Öğrencilerimiz, onlardan gizlenen gerçekleri öğrendikten sonra acı çeken, doğal yaşam ortamlarından ve ailelerinden koparılan hayvanları izlemek istemiyorlar. Biz öğretmenler olarak, özgürlüğe inanan ve insanlarla birlikte diğer canlıların da hakkını savunabilen bireyler yetiştirmenin öneminin farkındayız" dedi. 
 
"Diğer okullara örnek olsun"
Okul yönetimi olarak öğrencilerinin "yunuslara özgürlük" kampanyasını sonuna kadar desteklediklerini belirten Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki İlkokul Müdürü Zehra Kasap Erkan, "Okulumuzun temel ilkelerinden biri, kendine güvenen, doğaya ve çevresine duyarlı, tüm kültürlere ve farklılıklara saygılı bireyler yetiştirmektir. Gelecek nesillerin daha sağlıklı yetişmesini, etik değerlere bağlı olmasını istiyorsak, onlara yanlış olanı değil, doğru olanı sunmalıyız. Ancak doğada zaman geçirerek doğayla özdeşleşebileceklerini ve bir bütün olarak onu koruyabileceklerini göstermeliyiz. Bu temel hedef doğrultusunda çocuklarımızın kendi inisiyatifleriyle başlattıkları bu kampanyanın, öğrencilerini toplu halde yunus gösterilerine götüren öğretmenlere ve okul yönetimlerine örnek olmasını umuyoruz" dedi. 
 
Okulda rengârenk çizim ve pankartlar
Geçtiğimiz yıl yine Hayvanları Koruma Haftası'ndaki etkinlikler çerçevesinde yaratıcı drama öğretmenleri önderliğinde okul sınırları içinde küçük çaplı bir yürüyüş düzenleyen dördüncü sınıf öğrencileri, kendi aralarında "yunus elçileri" seçmiş, alt sınıflardaki öğrencileri bilgilendirmek amacıyla kendi çizimleri ve el yazılarıyla renkli pankartlar hazırlamışlardı. "Yunuslar bizim oyuncağımız değil", "Biz yunusları severiz, özgürlüklerini isteriz" gibi sloganlarla donattıkları pankartlarını, fotoğraflarıyla birlikte Yunuslara Özgürlük Platformu'nun "Yunus Parkları Kapatılsın" adlı Facebook sayfasında paylaşmış, sosyal ağlar yoluyla mesajlarını daha geniş kitlelere ulaştırmışlardı.