Terör 40 yıldır gündemde

Bakan Cemil Çiçek, soruları yanıtladı, "Dünyada bu örgüt kadar dış desteği olan başka örgüt yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Bu coğrafyanın, çevremizde olup bitenlerin, uluslararası politikanın, terörün uluslararası politikada bir enstrüman olarak kullanılmış olmasının getirdiği bir çok sebepten dolayı, terör Türkiye'nin gündeminde oluyor" dedi.

Çiçek, Habertürk televizyonunda katıldığı bir programda, haftasonu yapılan güvenlik zirvesinin, terör örgütünün eylemsizlik kararı ile alakası olmadığını söyledi. Türkiye'nin gündeminin çok sık değiştiğini belirten Çiçek, şunları söyledi:

"40 yılı aşkın bir süredir konuşulsun ya da konuşulmasın en temel konu güvenik ve terördür. Bir süre daha bu böyle devam edecektir, gerçekçi olmak gerekir. Bu coğrafyanın, çevremizde olup bitenlerin, uluslararası politikanın, terörün uluslararası politikada bir enstrüman olarak kullanılmış olmasının getirdiği bir çok sebepten dolayı, terör Türkiye'nin gündeminde oluyor." 

Türkiye'nin gündeminde terör konusu varsa, ülkeyi yönetenlerin gündeminde de bunun olacağını ifade eden Çiçek, terör konusunu yakından takip ettiklerini bildirdi.

MİT Müsteşarı'nın ABD ziyareti önceden planlanmış

Bu tür toplantıları sık sık yaptıklarını anlatan Çiçek, güvenlik zirvesinin de yeni komuta kademesinin değişikliğinden sonra yapılan dar kapsamlı bir toplantı olduğunu söyledi. Toplantının çok özel bir sebebi bulunmadığını ve terör olaylarındaki muhtemel gelişmelerin değerlendirildiğini belirten Çiçek, toplantının ardından MİT Müsteşarının ABD'ye gittiği yönündeki haberlerin de tamamıyla yanlış olduğunu bildirdi.

Çiçek, "Sayın Müsteşar önceden kararlaştırılmış bir toplantıya gitti. Ben, gideceğini bir kaç gün önceden biliyordum. Özel bir anlamı yok, bu tür randevular 'akşam aklımıza düştü, sabah gidip görüşelim' cinsinden randevular değildir. Bunun en az bir ay geriden planlaması yapılmıştır" dedi.

Hakkari'deki saldırı

"Hakkari'de aralarında 1,5 yaşındaki çocuğun da bulunduğu 9 kişinin öldürüldüğü saldırı ile ilgili olarak elinizdeki son veriler nedir, kim yaptı?" sorusunu yanıtlayan Bakan Çiçek, Türkiye'nin terör konusunu son 1-2 senedir daha değişik boyutları ile görmeye başladığını söylerken, "Son olay, insanlıktan zerre kadar nasibi olanın yapamayacağı bir iştir. Bizdeki bulgulara baktığımızda (PKK) adres oraya gidiyor... Bu olay vahşice işlenmiş cinayettir, bunu yapanların insanlıktan nasibi yoktur" diye konuştu.

İç disiplin kalmadı

Terör örgütünün yekpare bir örgüt olmadığını belirten Çiçek, örgüt içerisinde değişik grupların var olduğunu, kendi içlerinde kavgaları bulunduğunu söyledi. Çiçek, şöyle konuştu:

"Terörist başının basına yansıyan açıklamaları doğruysa, bugüne kadar söylemediği iki üç tane şeyi söylüyor orada. Basına yansıyan şekliyle, 'kendi içlerinde kontrolsüz grupların' olduğunu söylüyor. Ne demek bu... Halbuki bir örgüt disiplini diye bir şey var. Belli ki bu örgütte disiplin falan kalmadı... Bunlar, kendi içlerinde kan dökerek, bu tür şiddet olaylarına başvurarak, kendi iç problemlerini ikinci plana atmak durumunda. Bir kısım örgüt mensubu var ki bunlar haymatlos, bunlar için terör geçim kaynağı. Buradan rant elde edenler var. Kimse bu ticaretini bırakmak istemiyor. Özellikle Türk kökenli olmayan örgüt mensupları, 'bu iş bittiğinde ben nereye gideceğim' diyor. Artık terörist başının açıklamalarında örgüt içinde kontrolsüz grupların olduğu açık, örgüt hakikaten büyük bir panik içerisinde, yapıştırıcı unsur olarak da şiddeti, kan dökmeyi öne çıkarıyor."

"Dünyada bu örgüt kadar dış desteği olan başka örgüt yok, bu örgüt hep başkalarının namına çalışıyor" diyen Bakan Çiçek, terör olaylarından en fazla zararı gören bölgenin Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğunu söyledi.

Özal'a suikast iddiaları

Çiçek, "Dönemin MGK Genel Sekreterinin, eski Başbakan Turgut Özal'a düzenlenen suikastın planlayıcısı olduğu, oğlu Ahmet Özal tarafından dile getirildi. Sayın Başbakan'a yönelikte yine MGK'da suyuna siyanür katmak yoluyla zehirleme çalışması olduğu yönünde iddialar var. Ni diyorsunuz?" şeklindeki soruyu de şöyle yanıtladı:

"Bakın bu tür şeylere hakikaten ben üzülüyorum. Durup durup bir kısım insan gündeme gelmek için rahmetli Özal'ı mezarında rahat bırakmıyorlar. Bir şey diyeceksen kendi varlığınla, kendi fikrinle ortaya bir şey koy. Bırak mezar ticareti yapmayı. Geriye dönük bu tür şeyler varsa, savcılar bunu ihbar kabul edip, harekete geçiyor olması lazım. Somut delil ortaya konulmazsa, başka türlü sıkıntı meydana getirir. Önemli bir iddiadır, basında da çıktıysa, savcılar harekete geçmelidir, soruşturmalıdır." 

Bu konularda ilginizi çekebilir