Terör işsizliği tahtından etti, halk ilk kez ‘terör en önemli sorun’ dedi

'Kadir Has Üniversitesi Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması 2015' raporuna göre, halk terörü işsizlikten daha önemli bir sorun olarak görüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA 

İSTANBUL - Türkiye’de halk Türkiye’nin en önemli sorununun işsizlik değil terör olduğunu düşünüyor. Kadir Has Üniversitesi tarafından her yıl aralık ayında gerçekleştirilen, “Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması” 2015 yılı sonuçları açıklandı. 5 yıldan beri sürdürülen araştırma, bu yıl 9-17 Aralık 2015 döneminde, 26 ilde kent merkezlerinde, 1000 kişi ile yüz yüze görüşme ile yapıldı. Araştırmanın güven düzeyi 95. Araştırma sonuçları Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Zaim ve İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Baybars Hawks’ın katıldığı bir basın toplantısıyla paylaşıldı. 

Araştırmaya göre Türkiye’de 2015'te halk en büyük sorun olarak terörü gördü. 2014 yılında terör için “Türkiye’nin en büyük sorunu” diyenlerin oranı yüzde 13.9 iken, 2015'te bu oranın %39.3’e çıktı. Yüzde 16.3 ile ikinci sırada gelen işsizlik ise bir önceki yılın (2014) yüzde 33’lük oranının çok gerisinde kaldı. Rektör Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Türkiye’de halk tüm kırılımları, tüm coğrafi bölgelerde terör sorununu en önemli sorun olarak görüyor. Bu ilk kez gerçekleşti. İkinci en önemli sorun hala işsizlik olarak devam ediyor” dedi. 

Parlamenter sistem isteniyor 

Araştırmaya göre halk gündemdeki “başkanlık” tartışmalarında tavrını parlamenter demokrasi ve üniter devlet sisteminden yana koydu. Buna göre 2015'te halkın %64.6’sı Türkiye’de devlet yapısının üniter devlet olması gerektiğini söyledi. Buna karşılık halkın %28.9’u devlet yapısının federal devlet olması gerektiğini söyledi. 

Ekonomi iyi gitmiyor 

Araştırmaya göre vatandaş ekonominin gidişatını iyi görmüyor. 2014'te “Son bir yılda ekonomik gelişmeler sizi nasıl etkiledi” sorusuna katılımcıların %45.3’ü “kötü” cevabını verirken, bu yıl bu oran yüzde 53.2’ye çıktı. Ekonomik olarak iyi durumda olduğunu söyleyenlerin oranı ise %5.3’de kaldı. Deneklerin %67.4’ü Merkez Bankası’nın siyasetten bağımsız olması gerektiğini belirtirken, bu yıl Türkiye için en büyük tehlike oluşturan ülke yüzde 64.7 ile Rusya çıktı.

Türkiye iyi yönde ama mutluluk oranı düşüyor

Türkiye’de yaşanan değişimin de sorgulandığı araştırmada ankete katılanların %63.4’ü Türkiye’nin değişen bir ülke olduğunu belirtmiş ve 2014 yılı ile karşılaştırıldığında iyiye gittiğini düşünenlerin oranı %55.7’den %60.4’e yükseldi. Türkiye’de yaşamaktan duyulan memnuniyet sorgulandığında ise çok mutlu ve mutlu olanların oranı %60.7’den %48’e; mutsuz ve çok mutsuz olanların oranı ise %19.7’den %25.7’ye yükseldiği görüldü.

Hükümetin Suriye politikası başarısız

Hükümetin Suriye konusunda izlediği politikayı kesinlikle başarılı ve başarılı bulanların toplam oranı % 29.5 iken başarısız ve kesinlikle başarısız bulanların oranı yüzde 50.3 oldu. Halkın görüşü yüzde 46.5 ile yine “tarafsız kalmak, herhangi bir müdahalede bulunmamak” oldu. Araştırmada, Türkiye’nin mültecilere karşı izlemesi gereken politika sorgulandığında, halkın yüzde 56’sı mülteci alımına son verilmesi gerektiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir