”Terör örgütü silah bıraksın, olumlu yaklaşırız”

Erdoğan, Talabani'nin, "Kürt Konferansı düzenleneceği, terör meselesinin örgütün silahlarını teslim etmesi suretiyle halledileceği" şeklindeki sözlerini değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin, terör sorunun çözümüne yönelik sözlerini değerlendiren AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz her zaman için olumlu bir yaklaşımın içinde oluruz. Yeter ki bölücü terör örgütü silahını bıraksın. Temennimiz odur" dedi.

Erdoğan, ATV'nin canlı yayınında, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin, "Kürt Konferansı düzenleneceği, terör meselesinin örgütün silahlarını teslim etmesi suretiyle halledileceği" şeklindeki sözlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Erdoğan, bunun adının bir Kürt Konferansı olarak konulmasının çok yanlış olacağını belirtti. Erdoğan, "Yani bu bir Kürt Konferansı olarak değerlendirilemez. Talabani'nin buradaki iyi niyetini samimiyetle karşılarız. Konuyla ilgili de zaten son bu Su Forumu ile ilgili İstanbul'a gelişinde de bazı ifadeleri oldu. Biz de kendisine 'Bu konuda sizin girişimleriniz eğer bir netice ortaya koyabiliyorsa, biz bize düşeni her zaman yaparız. Yeter ki burada bölge bir sükuna kavuşsun' dedik. Arzumuz budur. Ama öncelikle burada bir şeyi gerçekleştirmeniz lazım. Bir, Kuzey Irak, bölücü terör örgütünün konuşlanma alanı olmaktan çıkabilecek mi? Burası çok önemli. Önce bunu halletmeniz lazım. Kaldı ki bölücü terör örgütü silahlarını bırakabilecek mi? Yoksa bizim güvenlik güçlerimiz sürekli böyle bir operasyonun içerisinde olmanın arzusunu taşımıyorlar. Ama karşısında eli silahlı bir terör örgütü olduğu zaman tabii güvenlik gücünün de kendi halkının ve milletinin güvenliğini koruma görevi var. Bununla ilgili de nerede, ne varsa buna yönelik adımlarını atıyor, atacaktır. Ama biz her zaman için burada olumlu bir yaklaşımın içinde oluruz. Yeter ki bölücü terör örgütü silahını bıraksın. Temennimiz odur"dedi.

Obama'nın da ABD'nin, PKK'ya karşı olan tavrını teyit ettiğini dile getiren Erdoğan, "Yani ABD'nin düşmanı olduğunu onlar da ifade ettiler. Bu noktada zaten orada bir sıkıntı yok. Süreç o noktada aynen devam ediyor. Dayanışma aynı şekilde devam ediyor. Gelince bunun detaylarını görüşme imkanımız olacaktır" dedi.