'Terör örgütüne verilen destek bizi üzdü'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Tillerson ile yaptığı görüşmeye ilişkin, "ABD yönetimi ve ilgili askerler dahil kurumlar ABD de YPG ile PKK'nın bir farkının olmadığını kabul ediyor." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile yaptığı görüşmeye ilişkin, "ABD yönetimi ve ilgili askerler dahil kurumlar ABD de YPG ile PKK'nın bir farkının olmadığını kabul ediyor. PKK terör listesinde ama maalesef Suriye'de YPG ile işbirliği geçmiş dönemde gördük ve geçmiş yönetimin YPG'ye destek verdiğini de üzülerek gördük." ifadelerini kullandı.

"Siyasi bir süreç olduğunu düşünüyoruz"

Çavuşoğlu ve Tillerson, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanmasına ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, "Bu sürecin tamamen, Zarrap dahil siyasi bir süreç olduğunu düşünüyoruz ve görüyoruz." dedi.

"Bu konunun detaylarını somut olarak görmek isteriz"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, FETÖ firarisi Adil Öksüz’ün ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu tarafından aranmasıyla ilgili, şunları kaydetti:

"ABD’nin bir açıklaması oldu. Biz tabi ki böyle bir açıklamaya inanmak isteriz ve bunun arkasında da bir şey aramak istemeyiz ama neticede bu konunun detaylarını da somut olarak görmek isteriz."

Tillerson: Türkiye’nin barışçıl çabalarını takdir ediyoruz

Daha sonra ABD Dışişleri Bakanı Tillerson açıklamalarda bulundu. Tillerson şunları söyledi: "Hem dost hem müttefik olan Türkiye’yi ziyaret etmekten dolayı kendimi imtiyazlı hissediyorum. Biz bugün 3 ana hedef üzerinde konuştuk. Bunlardan biri DEAŞ’ı yenmek, bölgede istikrar ve ekonomik işbirlik. Türkiye ile askeri işbirliğe devam etmek. Yeni çıkabilecek terör tehditlerini önlemek. Türkiye yabancı savaşçıların akışını engelledi bu koalisyona olan katkılarını es geçemeyiz. Bu mücadelede hayatını kaybedenlerin yasını tutmaya devam ediyoruz. Bölgede Türkiye’nin tüm çalışmaları bizim için çok önemli oldu. Göçmenlerin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için çaba sarf etti. 6 yıldır süren bu süreçte Türkiye’nin barışçıl çabalarını takdir ediyoruz. 2016’da olan ekonomik işbirliği rakamını arttırmak istiyoruz. Çalışmalarımızı derinleştirmek istiyoruz. Teknoloji inovasyon ve her türlü çabayı ileri götürmeye devam edeceğiz. ABD ve Türkiye pek çok ortak hedefe sahip. İran’ın zarar vermesini önlemek, Iraklıların demokrasiye geçebilmesi… Bu zorluklara birlikte göğüs germeyi iple çekiyoruz."