Teröre fon sağlayanın malvarlığı dondurulacak
Terörün finansmanının önlenmesi hakkındaki tasarı bugün görüşülecek. Taslağa göre teröre fon sağlayana 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası geliyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Canan SAKARYA
ANKARA - Terör örgütlerine veya teröristlere fon sağlayan veya toplayan kişi, şirket veya kurum daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Konunun uluslararası muhatabı Mali Eylem Görev Gücü (FATF) kısa süre önce bir kez daha uyarıda bulunmuş, Şubat 2013’e kadar ilgili mevzuat düzenlemesini yapmaması halinde Türkiye’nin üyelikten çıkarılacağını açıklamıştı. Görüşmelerine Mayıs 2012’de başlanılan ancak geneli üzerindeki görüşmelerin ardından beklemeye alınan Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı bugün Adalet Komisyonu’nda görüşülecek. Tasarı, terör ve terörizmin finansmanıyla etkin mücadele edilmesi kapsamında BM Terörizmin Finansmanını Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşmenin ve BM Güvenlik Konseyi’nin terör ve terörizmin finansmanıyla mücadeleye ilişkin kararlarının uygulanması terörizmin finansmanı suçunun düzenlenmesi ve malvarlığının dondurulmasına ilişkin esasları belirliyor. İşte taslakta yer alacak maddeler:
Fon sağlanmak veya toplanmak yasak fiiler Tasarıyla, terörizmin finansmanının önlenmesi amacıyla fon sağlanması veya toplanması yasaklanan fiiller belirlenirken, terör örgütlerine veya teröristlere fon sağlayan veya toplayan kişiye daha
ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Sözkonusu suçun kamu görevinin sağladığı nüfusu kötüye kullanarak işlenmesi halinde verilecek ceza yarı yarıya artırılacak. Suçun yabancı bir devlet ya da uluslararası bir kuruluş aleyhine işlenmesi halinde soruşturma ve kovuşturma yapılması Adalet Bakanı’nın talebine bağlı olacak.
Komisyon karar verecek
Bir yabancı devlet tarafından Türk vatandaşı veya yabancının malvarlığının dondurulmasına ilişkin olarak Türkiye’den talepte bulunulması halinde, bu talep “Malvarlığının Dondurulmasını Değerlendirme Komisyonu”nca değerlendirilerek karara bağlanacak. Bu değerlendirme de karşılıklılık ilkesi gözetilecek. Karar verilebilmesi için yabancı devlet tarafından taleple birlikte gerekçelerinde gönderilmesi gerekiyor. Bu talepler Başbakanlığa veya Başbakanlığa iletilmek üzere Dışişleri Bakanlığı’na yapılacak. Yabancı devlet hükümetinin malvarlığının dondurulmasına ilişkin taleplerinin yerine getirilmesi için ilgili devletten teminat talep edilebilecek. Değerlendirme komisyonunca alınan kararlar, Bakanlar Kurulu kararını takiben Dışişleri Bakanlığı tarafından talepte bulunan devlete bildirilecek.
Mali araştırmayı MASAK yapacak
Değerlendirme Komisyonu’nca alınacak malvarlığının dondurulması kararları bakımından yapılacak mali araştırmayı MASAK gerçekleştirecek. Araştırma sonuçları, MASAK tarafından Değerlendirme Komisyonu’na sunulacak. Malvarlığının dondurulmasına ilişkin yapılacak araştırma işlemleri gizlilik içinde gerçekleştirilecek.
Komisyonu kimlerden oluşacak
Komisyonu kimlerden oluşacak
Malvarlığını dondurulmasıyla ilgili olarak Malvarlığının Dondurulmasını Değerlendirme Komisyonu oluşturulacak. Komisyon, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı’nın başkanlığında, Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürü, MİT Müsteşar Yardımcısı, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü, Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve İstihbarat Genel Müdürü ve Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürü’nden oluşacak.
Kararı Başkanlık uygulayacak
Malvarlığını dondurulması ve bu kararın kaldırılması kararları Resmi Gazete’de yayımlanacak. Bu kararlar yayımı tarihinde hakkında malvarlığının dondurulması kararı verilen kişi ve kuruluşlara tebliğ edilecek. Malvarlığının dondurulması kararında kararın kimin hakkında verildiği, sebepleri, kapsamı, süresi ve bu karara karşı başvurulabilecek kanun yolları ile başvuru süresi yer alacak. Malvarlığının dondurulması kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren bir yıl içinde soruşturma başlatılmadığ takdirde karar kaldırılabilecek.
Malvarlığının yönetimi
Dondurulmasına karar verilen malvarlığının yönetimi, ilgili gerçek ve tüzel kişiye ait olacak. Ancak, terörizmin finansmanın önlenmesi amacıyla taşınmazlar ile banka ve diğer finans kurumlarındaki hesaplar üzerindeki tasarruf
yetkisinin kullanılması, taşınmazlar ve taşınırlar üzerindeki ayni veya şahsi hak tesisi, kıymetli evrak üzerindeki tasarruf yetkisinin kullanılması, maaş ücret ödemeleri Başkanlığın izniyle yapılacak. Dondurulan malvarlığından
ödenmesi gereken vergi, resim, harç, kira, gibi zorunlu ödemeler izin almadan gerçekleştirilebilecek.
Bugün görüşülecek taslak neleri öngörüyor?
Bugün görüşülecek taslak neleri öngörüyor?
• Teröre fon sağlama suçunun işlenmesinde, ceza verilebilmesi için bu amaçla sağlanan fonun bir suçun işlenmesinde kullanılmış olması şartı aranmayacak.
• Değerlendirme Komisyonu’nca alınacak mal varlığının dondurulması kararları bakımından yapılacak mali araştırma, Komisyon Başkanlığı tarafından yerine getirilecek.
• Dondurulmasına karar verilen malvarlığının yönetimi, ilgili gerçek veya tüzel kişiye ait olacak. Ancak, Taşınmazlar ile kara, deniz ve hava ulaşım araçları gibi taşınırlar üzerinde sair kişiler lehine ayni ve şahsi hak tesisi,
Banka ve diğer finans kurumlarındaki hesaplar üzerindeki tasarruf yetkisinin kullanılması, Gerçek ve tüzel kişiler nezdindeki her türlü hak ve alacaklar ile kıymetli evrak, şirketlerdeki ortaklık payları, kiralık kasa mevcutları, tüzel kişiliğin devamı için bakım, onarım giderleri, mal ve hizmet alımı, maaş ve ücret ödemelerine ilişkin tasarruf yetkisi Başkanlığın iznine bağlı olacak.
• Dondurulan malvarlığının yönetimine ilişkin izin; belirlenen kişi veya kişilere, belirli koşullar veya sınırlar dahilinde verilebilecek. Başkanlık iznin kapsamını veya süresini değiştirebilecek ya da iptal edebilecek.
• Mal varlığı dondurulanlara, dondurma kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren yapılacak her türlü ödeme, ancak bu kişilere ait bir banka hesabına yapılabilecek. Malvarlığı dondurulan kişinin merkezi veya şubesi Türkiye’de bulunan bir bankada hesabı yoksa, Başkanlık tarafından kişi adına hesap açtırılacak.
• Komisyon Başkanlığı, malvarlığı dondurulan kişi ve kuruluşların dondurma kararına uygun hareket edip etmediğini, dondurulan varlığın yönetiminin bu kanun hükümlerine uygunluğunu denetleyecek ve gerektiğinde Mali Suçları Araştırma
Uzmanlarını görevlendirebilecek.
• Kanun hükümlerine göremalvarlığının dondurulmasıyla ilgili alınan kararın gereğini yerine getirmeyen veya getirmekte ihmal veya gecikme gösteren kişilere, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren bir başka suç oluşturmadığı takdirde,
altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası verilecek.
• Malvarlığının dondurulmasıyla ilgili kararın gereğini yerine getirmeyen kişinin, bir tüzel kişinin organ veya temsilcisi olmamakla birlikte, tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde görev üstlenmiş bulunması halinde, ayrıca bu tüzel kişiye onbin liradan yüzbin liraya kadar idari para cezası verilecek.