Teröre karşı komisyon işbirliği

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi "TBMM'de terörü önleme konusunda bir araştırma komisyonu oluşturabiliriz dedi. Bakan Bozdağ ortak çalışma olabilir diyerek yeişl ışık yaktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, terörü önleme konusunda Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi.

Başbakan Erdoğan'ın terör konusunda işbirliği çağrısıyla ilgili takvimin netleşip netleşmediğinin sorulması üzerine Hamzaçebi, AK Parti'den kendilerine bu konuda herhangi bir önerinin gelmediğini bildirdi. Hamzaçebi, şunları söyledi:
"Terör konusunda toplumsal mutabakatı sağlamak son derece önemlidir. Teröre karşı yol haritamızın ana hareket noktası budur. Siyasi partilerin bir araya gelmesi önemli ama bununla ilgili komisyona katılmıyorsa bu her şeyin sonu değildir. TBMM'de terörü önleme konusunda bir araştırma komisyonunu İçtüzük hükümlerine göre oluşturabiliriz. Bunun önergesini ortak verebiliriz. Daha önce önerdiğimiz; anayasa uzlaşma komisyonu benzeri İçtüzük'te olmayan teamülü bir komisyondu. Bu gerçekleşmiyor ise İçtüzük'e uygun bir araştırma komisyonunda bütün siyasi partiler bir araya gelebiliriz. Önemli olan bir araya gelmektir. Çözüm yolunu hep beraber bulmaktır. Onun dışında AKP teröre karşı önlemler alacaksa, bununla ilgili gerekli desteği veririz. Ancak sayın Başbakan bir yandan 'hadi gelin çalışalım' diyor öbür taraftan 'kiminle görüşeceğimiz görüşmeyeceğimize kendimiz karar veririz' diyor. Sayın Başbakan bir yandan 'gelin' derken öbür taraftan 'gelmeyin' ya da 'koltuk değneğimiz olun' anlayışında. Biz AKP'nin koltuk değneği olmayız. Biz sorun çözmek için yola çıktık. Sorun çözmek için hala samimiyiz. Aynı samimiyeti AKP ve diğer partiler gösteriyorsa araştırma komisyonunu kuralım, hep beraber çalışmaya başlayalım."
AK Parti ile görüşmeye ilişkin bir başka soru üzerine Hamzaçebi, "Araştırma komisyonu önerimizin sonucu alınmamışken iki partili çalışma konusunu hemen konuşmayı erken buluyorum" dedi.
 
Bozdağ: Ortak adım atılabilir
 
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "CHP ve AK Parti, bu sorunun (terör) çözümü konusunda ortak çalışma yapıp, ortak adım atabilir. Biz bu noktada, söylediğimiz yerdeyiz" dedi. Bozdağ, terör sorununun çözülmesi konusunda CHP ve AK Parti'nin bir araya gelebileceği yönündeki açıklamaların hatırlatılması üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki görüşlerini, AK Parti'nin 4. Olağan Büyük Kongresi'nde ve dün TBMM'de yaptığı grup toplantısı konuşmasında, "CHP'nin samimi olması halinde, görüşmeye hazır oldukları" şeklinde açıkladığını kaydetti.
AK Parti ve CHP'nin, milletin yüzde 75'inin temsil ettiğine işaret eden Bozdağ, "Bir araya geldiğimizde, bu adımı da atabiliriz dedik. Biz kapıyı açık tuttuk, teklifte bulunduk. 'Gelin beraber yapalım, MHP olmazsa olmasın, CHP ve AK Parti bu işi birlikte yapabilir' dedik. O günden bugüne herhangi bir cevap vermedi. Halbuki gelin görüşelimden öte 'Evet, biz bu işe varız' açıklamasını yapmasında fayda vardı. Bugüne kadar bir açıklama yapmadı. Bizim kapımız açık. CHP ve AK Parti, bu sorunun çözümü konusunda ortak çalışma yapıp, ortak adım atabilir. Biz bu noktada söylediğimiz yerdeyiz" diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir