Teröristi kahraman yaptılar

Başbakan Erdoğan, BDP'nin Kocaeli'nde feribot kaçırılması olayından sonraki tavrını eleştirerek, "Teröristi kahraman yaptılar" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BDP milletvekillerinin Kocaeli'de feribot kaçırma eylemi sırasında öldürülen PKK'lı Mansur Güzel'in cenaze törenine katılmasını sert bir dille eleştirerek, "Böyle bir teröristin cenaze merasimine böyle bir siyasi partinin mensupları katılırsa, herhalde bunun üzerinde farklı farklı defalarca düşünmemiz gerekir" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Hilton Otel'de düzenlenen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye Kararları, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Konferansı'na katıldı.

Gerçekleştirdikleri reformların tamamını burada sayabilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Başbakan ERdoğan, "Ancak, insanların fikirlerini özgürce ifade edebildiği, özgürce yazabildiği, çizebildiği, söyleyebildiği, özgürce yayın hakkını kullanabildiği bir Türkiye inşa ediyoruz" dedi.

"Hukuk sistemi ve insan hakları konusunda Türkiye değerlendirilirken, başta terör unsuru olmak üzere, geçmişin tortularının dikkate alınmadığını burada üzülerek ifade etmek durumundayım" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ben, Türkiye'nin kendine has şartları var demiyorum. Anayasa ve yasalar konusunda enkaz devraldık da demiyorum. Mazeret üretmek niyetinde asla değilim.

Ama dikkat ediniz, Türkiye'nin karşısında, güvenlik güçlerine acımasızca saldıran, sivilleri hedef alan, çocuklara dahi kasteden, hatta en son, hamile bir kadını öldürerek, doğmamış bebeğini katleden bir terör örgütü var.

Siyasi partilerimiz, maalesef terörle mücadeleye destek olmak yerine, teröre destek vermek ya da iki taraflı aşırı milliyetçi politikaları körüklemek gibi tercihlerin içine girdi.

Bir terörist bomba tehdidiyle feribot kaçırıyor, onlarca insanın yaşamını tehdit ediyor. Bu terörist operasyonla etkisiz hale getirildikten sonra bir siyasi parti, çıkıyor teröristi kahraman ilan ediyor.

Bugün terör, demokratik gelişimin önünde en büyük engellerden biridir. Böyle bir teröristin cenaze merasimine böyle bir siyasi partinin mensupları katılırsa, herhalde bunun üzerinde farklı farklı defalarca düşünmemiz gerekir. Terör örgütünün eylemleri gelişim süreçlerini sabote eden bir etki yapmaktadır."

"Hak ihlalleri noktasında hiçbir mazereti kabul etmiyoruz"

İnsan hakları ihlalleri konusundaki uygulamalarda belirleyici olan, mevcut mevzuatın fiili uygulamasını şekillendiren mahkeme kararları olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Son dönemde, kararlarda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarının dikkate alınması noktasında da önemli mesafe kat edildi.

Bu çerçevede üzerinde önemle durduğumuz bir diğer konu da, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolunun açılmış olmasıdır.

Açıkçası, hak ihlalleri ve özgürlükler noktasında hiçbir mazereti kabul etmiyoruz. Aksaklıkları aşarak, reformları kararlılıkla yaparak, evrensel standartları Türkiye'de de uygulayarak, başta bölgemiz olmak üzere dünya genelinde farklı bir model oluşturacağımıza yürekten inanıyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir