Terörle Mücadelede müttefiklerden destek bekliyoruz

Dışişleri Bakanı Davutoğlu İngiltere'de "Türkiye'nin terörle mücadelesine destek bekliyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Türkiye'nin müttefiklerinden dayanışma beklediğini söyledi. 

İngiltere'ye yaptığı resmi ziyaret kapsamında Dışişleri Bakanı William Hague ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Türkiye-İngiltere ilişkilerinin Avrupa'daki en tarihsel ilişkilerden olduğunu ifade etti.

İki ülke ilişkilerinin dört açıdan değerlendirilebileceği kaydeden Davutoğlu, bunlardan ilkini ikili ilişkiler olarak saydı ve karşılıklı çok sayıda ziyaret olduğunu ve olacağını belirtti.

Davutoğlu, iki ülke arasında 2007'de imzalanan stratejik işbirliği ortaklık belgesinin güncelleneceğini, bu çerçevede terörle mücadele konusundaki işbirliğinin de önemli olacağını kaydetti.

Ekonomik ilişkilere de değinen Davutoğlu, Türkiye ile İngiltere arasında ticaretin artırılması yönünde çalışılacağını bildirdi. Kültürel ilişkiler konusunda ise Davutoğlu, Hague ile, Türkiye'de bir Türk-İngiliz üniversitesinin kurulması için çalışmaya karar verdiklerini ve bunu yakında hayata geçirmeyi umduklarını söyledi.

Türkiye bir tercihle karşı karşıya değil

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague de hükümetinin ikili ilişkilere büyük önem vereceğini geçen hafta dış politikayı anlattığı konuşmasında dile getirdiğini belirtti ve Türkiye ile ilişkilere verdikleri önemin altını çizdi.

Davutoğlu ile yaptıkları görüşmelerin "olumlu, geniş kapsamlı ve detaylı" olduğunu bildiren Hague, bu görüşmede yakın işbirliği ve diyaloğun önemine işaret ettiklerini söyledi.

Türkiye ile İngiltere arasında dış politika, güvenlik, savunma ve ticaret gibi konularda işbirliğinin artmasını sağlayacak yeni bir stratejik ortaklık olacağını belirten Hague, "Türkiye'nin Doğu ve Batının buluştuğu eşsiz bir yeri olduğunu düşünüyoruz... Türkiye Doğu ile Batı arasında bir tercihle karşı karşıya değil. Türkiye hem Doğuda, hem de Batıda" dedi.

Afganistan, İran, Orta Doğu barış süreci, Batı Balkanlar gibi konularda Türkiye'nin görüşlerine büyük önem ve değer verdiklerini ifade eden Hague, bütün bu konuların ve Kıbrıs konusunun bugünkü görüşmede ele alındığını bildirdi.

Türkiye'nin AB ile ilişkilerini de ele aldıklarını kaydeden Hague, ülkesinin Türkiye'nin üyeliğini güçlü bir şekilde desteklediğini belirtti. Hague, "Bu hükümet, AB'nin sırtını Türkiye'ye dönmesinin çok büyük stratejik bir hata olacağını düşünüyor" dedi.

Terörle mücadele konusunda iki ülke arasındaki işbirliğine de dikkati çeken Hague, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Türkiye'ye yapacağı ziyaretin de ilişkiler açısından önemli olacağını bildirdi.

Terörle mücadele

İngiliz Bakan Hague, Türkiye ile terörle mücadele konusunda işbirliğine ilişkin bir soru üzerine, bu konuda birlikte çalışmanın önemli olduğunu belirtti. Hague, "Detaylara girmek istemiyorum, bu konuyu bu sabah da konuştuk. Terörle mücadele konusunda yakından çalışıyoruz. Yardım etmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Davutoğlu da Türkiye'nin terör örgütü PKK'nın eylemleriyle mücadelesi konusunda müttefiklerinden dayanışma beklediğini kaydederek, çünkü PKK'nın Avrupa'da lojistik geçmişi olduğunu, dolayısıyla işbirliğine ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Bu arada, edinilen bilgiye göre, İngiliz Bakan Hague, Davutoğlu ile görüşmesinde, Türkiye'deki son terör olaylarında can kaybından dolayı üzüntüsünü dile getirerek, ülkesinin bu konuda daha fazla ne gibi bir katkısı olacağını sordu.

"Sabırsızlanıyorum"

Basın toplantısının ardından Davutoğlu ve Hague, yürüyerek Dışişleri Bakanlığından yemek için Buckingham Sarayı yakınlarındaki Lancaster House'a geçtiler. Yemeğin başında görüntü alınmasına izin verildi.

Bu arada, İngiliz Bakan Hague, sosyal iletişim ağı twitter'daki hesabına Davutoğlu ile görüşmesinden önce, "Türk mevkidaşım Davutoğlu ile görüşmek için sabırsızlanıyorum. Kendisiyle 6 saat Londra'da görüşeceğiz" diye yazdı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu bugün Başbakan Yardımcısı ve Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg ve muhalefetteki İşçi Partisi'nin gölge dışişleri bakanı David Miliband ile de bir araya gelecek.

Düşünce kuruluşu Chatham House'da bir konferans verecek olan Davutoğlu'nun bu akşam Londra'dan ayrılması bekleniyor.