Terörü finanse edenlerin mal varlıkları dondurulacak

Terörizmi finanse edenlerin malvarlıklarının dondurulması için Malvarlığının Dondurulmasını Değerlendirme Komisyonu kurulacak. Komisyon, malvarlığının dondurulmasına, malvarlığının dondurulması kararının kaldırılmasına ya da yabancı ülkelerdeki malvarlığı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Terörizmi finanse edenlerin malvarlıklarının dondurulması için Malvarlığının Dondurulmasını Değerlendirme Komisyonu kurulacak. Komisyon, malvarlığının dondurulmasına, malvarlığının dondurulması kararının kaldırılmasına ya da yabancı ülkelerdeki malvarlığının dondurulması hususunda talepte bulunulmasına karar verebilecek.

TBMM’ye gelen Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, Adalet Komisyonu’nda bekliyor.

Tasarının gerekçesinde, terörizmin finansmanı suçunun düzenlenmesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ile yabancı devletler ve Türkiye tarafından terörizmin finansmanının önlenmesi amacıyla malvarlıklarının dondurulması yönünde alınan kararların ve bu yöndeki taleplerin yerine getirilmesine ilişkin esasların belirlenmesi amacıyla hazırlandığı belirtildi.

Tasarıyla terörizmin finansmanının önlenmesi amacıyla fon sağlanması ve toplanması yasaklandı. Buna göre, terör örgütlerine veya teröristlere fon sağlayan veya toplayan kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Söz konusu suçların kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılacak. Suçun bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunacak.

Komisyon kurulacak

Malvarlığının dondurulmasıyla ilgili olarak Malvarlığının Dondurulmasını Değerlendirme Komisyonu oluşturulacak. Değerlendirme Komisyonu, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanının başkanlığında, Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürü, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşar Yardımcısı, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü, Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve İstihbarat Genel Müdürü ve Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürü'nden oluşacak.

Değerlendirme Komisyonu, üyeler veya bunların yerlerine usulüne uygun olarak atanan vekilleriyle toplanarak katılanların en az beşinin oyu ile malvarlığının dondurulmasına, malvarlığının dondurulması kararının kaldırılmasına ya da yabancı ülkelerdeki malvarlığının dondurulması hususunda talepte bulunulmasına karar verebilecek.

Değerlendirme Komisyonu'nun başkan ve üyelerine her toplantı için dörtbin gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunan tutar üzerinden toplantı ücreti ödenecek.

Yurt dışındaki mal varlıkları da dondurulbilecek

Bir yabancı devlet hükümeti tarafından Türk vatandaşı veya yabancının malvarlığının dondurulmasına ilişkin olarak Türkiye’den talepte bulunulması halinde, bu talep Değerlendirme Komisyonunca değerlendirilerek karara bağlanacak. Bu değerlendirmede karşılıklılık ilkesi gözetilecek. Karar verilebilmesi için yabancı devlet tarafından taleple birlikte gerekçelerinin de gönderilmesi gerekecek. Bu talepler Başkanlığa ve Başkanlığa iletilmek üzere Adalet Bakanlığı veya Dışişleri Bakanlığına yapılacak. Değerlendirme Komisyonunca alınan kararlar, Bakanlar Kurulu kararını müteakiben Adalet Bakanlığı tarafından talepte bulunan devlete bildirilecek.

Değerlendirme Komisyonu, terörizmi finanse ettiği veya terör faaliyetlerinde bulunduğu hususunda makul sebeplerin varlığı durumunda kişi, kuruluş ve organizasyonların mülkiyetinde veya zilyetliğinde bulunan yabancı ülkelerdeki malvarlığının dondurulması hususunda talepte bulunulmasına karar verebilecek. Türkiye’de bulunan malvarlığıyla ilgili olarak ise Ceza Muhakemesi Kanununun elkoymaya ilişkin hükümlerinin uygulanması için ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacak. Bu karar gereği için ilgili devlete bildirilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir