TESK: Bankalar faaliyet dışı işlemlerden kar etmeyi sevdi

Palandöken, Türkiye'de kredi kartı sayısının 50 milyonu geçtiğini ve yılda en az 2 milyar lira kart ücreti ödendiğine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'de kredi kartı sayısının 50 milyonu geçtiğini ve yılda en az 2 milyar lira kart ücreti ödendiğini kaydetti.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, bankaların faaliyet dışı gelirlerinden karlılıklarına tavan yaptırdıklarını savundu. Kredi kartlarına uygulanan yüksek faizleri de bundan ayrı tuttuğunu belirten Palandöken, bankaların ortalama olarak 40 lira civarında aldıkları kart ücretinden vatandaşın cebinden yılda 2 milyar lira para çıktığını, 10 yılda toplanan ücretin, bugünkü değerlerle 20 milyar lira gibi yüklü bir miktara ulaştığını kaydetti.

Bankaların net ücret ve komisyon gelirlerinin 2011 yılının 9 ayında 8 milyar 554 milyon lira olarak gerçekleştiğini söyleyen Palandöken, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Bankalarımızın vergi öncesi net faaliyet karı içinde ücret ve komisyonların payı da arttı. Eylül 2010'da net faaliyet karı içinde yüzde 36 olan pay bu yılın ilk 9 ayında 14 puan artarak yüzde 50'ye çıktı. Vatandaştan alınan havale ücretleri, EFT, para transferi gibi her türlü bankacılık işlemlerinin yanında sadece kredi kartı ücret ve komisyonu gibi hizmetlerden elde ettikleri gelir ise 9 ayda yaklaşık 1,5 milyar lirayı buldu. Aynı bankanın başka bir şubesine para göndersen, taksi parasından fazla havale ücreti alınıyor."

Palandöken, Yargıtay'ın, daha önce de bankaların kredi kartı sahiplerinden yıllık kullanım ücreti almasına karşı açılan davalarda tüketicileri haklı bulduğunu ve bu ücretin alınamayacağına dair emsal kararlar verdiğini hatırlatan Palandöken, "Şimdi kredi kartı sahipleri geriye dönük hakkını da rahatlıkla arayabilecek. Bankalar bu konuyu çözerek kart ücretlerini kaldırmalı, hesap işletim ücreti almamalı, komisyon ücretlerini düşürmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir