TESK: E-Haciz ile kayıt dışılık daha da artar

Palandöken, E-Hacizin çözüm olmadığını, vergi borçları için çözümün borçların yeniden yapılandırılmasından geçtiğini savundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Maliye Bakanlığı'nın "cebri tahsilat" ile  E-Haciz başlatılması kararına ilişkin olarak, E-Hacizin çözüm olmadığını belirterek, "E-Haciz ile kayıt dışılık daha da artar" dedi.
Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, E-Hacizin çözüm olmadığını, vergi borçları için çözümün borçların yeniden yapılandırılmasından geçtiğini savundu. Vergi tahsilatını artırmak amacıyla bankalardaki mevduatlara uygulanacak elektronik haczin vergi tahsilatını artırmayacağını, tersine azaltacağını iddia eden Palandöken, şöyle devam etti:
"Esnaf ve sanatkarların birikmiş vergi ve prim borçlarının ödenemeyecek boyutlara ulaştı. Bu kadar yükselmesinin en büyük nedeni piyasa faizlerinin 2-3 katı oranında uygulanan gecikme faizi ve zammıdır. Küresel ekonomik krizden dolayı esnaf ve sanatkarların yüzde 70'i vergi ve prim borçlarını ödeyememişlerdir. Ödenemeyen bu borçlara enflasyonun 3–4 katı oranında faiz uygulandığı için bu borçlar artık ödenmesi imkansız bir noktaya gelmiştir. Bu nedenle e-haciz, vergi borçlarını tahsil etmek için çözüm olmayacaktır. Çözüm haciz değil borç yapılandırması.
Devletin, alacaklarına uyguladığı gecikme zammının banka kredi faizlerinden bile yüksek olduğu bir ortamda vergi borcunu ödemek aptallık. Parası olup da vergi ve prim borcunu ödemeyen adama 'sen ya hesap yapmasını bilmiyorsun ya da hiç dayak yememişsin' derler. Vergi ve prim borcunu ödemek için bankadan kredi çekmek bile daha karlıyken, kimse 'bu borçlar neden ödenmiyor' diye sormuyor. Maliye'nin hacizden önce bunu araştırması lazım."
E-haciz uygulamasının kayıt dışılığı artıracağı görüşünde olan Palandöken, "Artık kimse bankayla iş yapmayacak. Çek sistemi işlemez bir hal alacak. Senetlere rağbet artacak." dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir