TESK: Perakende yasası acilen çıkartılmalı

Palandöken, rekabete dayanamayan esnafın iş yeri kapatması durumunda bunun yansımasının devlete olacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, perakende piyasasının kurallarının hala konulmamasının zararını esnafın ve vatandaşın çektiğini belirterek, "perakende yasası acilen çıkartılmalı" dedi.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, küçük işletmelerin hem istihdamın hem de piyasanın da rekabetin sağlanmasının vazgeçilmez unsurları olduğunu belirtirken, liberal ekonomilerde serbest rekabetin işlemesinin küçük esnaflarla ve işletmelerle sağlanabileceğine işaret etti.

Fiyatların kıyaslanması için çeşitliliğin korunması gerektiğini ifade eden Palandöken, şöyle devam etti:

"Liberal ekonomilerde serbest rekabetin işlemesi küçük esnafı ve işletmelerle sağlanabilir. Fiyatların kıyaslanması için çeşitliliğin korunması gerekir. Domateste de et fiyatlarını artmasında da büyük işletmelerin vebali vardır. Küçük işletmeler,  1-2 hayvanını piyasaya sürerken, büyük firmalar piyasayı kontrol ederek, fiyatların tırmanışa geçmesine neden oluyor. Tek başına piyasanın aktörü olmak istiyorlar. Hallerden 3 liraya çıkan domates, hipermarketlerde 10 liraya satılmaktadır, bu durumdan esnaf da vatandaş da zarar görüyor"

Kuralsızlığın esnafın sosyo ekonomik yapısını bozduğunu ve esnafı bitirme noktasına getirdiğini iddia eden Palandöken, piyasanın kurallarının konulmasını istediklerini, rekabete dayanamayan esnafın iş yeri kapatması durumunda bunun yansımasının devlete olacağını belirtti.

Organize perakende sektörünün kuralsız bir şekilde büyüyüp geliştiğine işaret eden Palandöken, 2010 yılı Ağustos ayında 250'ye ulaşan alışveriş merkezi sayısının 2011 yılında 313'e çıkmasının beklendiğini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir