TESK'ten perakende yasası isyanı

Başkan Palandöken, "Yasa çıkmadığı sürece çarpık AVM'leşme devam edecek, yabancı sermaye daha çok cebini dolduracak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yasama döneminin sonuna gelinmesine rağman verilen sözlerin tutulmamasına isyan etti. Palandöken, "Perakende Yasası"nın çıkarılmadığını belirterek, "Yasanın çıkmaması için lobi yapanlar şimdi çıksın diye demeç veriyor. Yan yana açılan AVM'ler birbirine zarar vermeye başladı. Ama hala yeni AVM yapımı devam ediyor" dedi.

Palandöken, "Kurulduğu yerdeki sosyo-ekonomik dengeleri alt üst eden AVM'lere kurallar getirecek Perakende Yasası'nın çıkmasını beklerken, Belediyelerimizin de elindeki imkanlarla (Çarpık AVM'leşmeye dur) diyebileceğini, haksız rekabeti önleyebileceğini defalarca dile getirmiştik. Ankara'da yaşanan market ve AVM servislerinin kaldırılması kararı taleplerimizin haklılığını ortaya koymuştur" dedi.

Yasanın eksikliği yabancıya kazandırıyor

Yabancı sermayenin rekor kırdığı 2007 yılında 22 milyar dolara ulaşan girişin, 2010'u yüzde 68 düşüşle 7 milyar dolarla kapatacağını belirten Palandöken, 2011 yılında ağırlıklı olarak tüketim malları ve perakende sektörü olmak üzere 10-12 milyar dolar civarında bir yabancı sermaye girişi öngörüldüğünü ifade etti. Türkiye'deki AVM sektörü yatırımının 35 milyar dolar olduğunu, bunun 10 milyar dolarının yabancı sermayeyi temsil ettiğini kaydeden Palandöken, "Bu 10 milyar doların neredeyse yarısı son 5 senede gerçekleşti. Perakende yasası olmadığı için kendi ülkelerinde yapamadıklarını, burada ellerini kollarını sallayarak yapıyorlar. Perakende sektöründeki yıllık 150 milyar dolarlık cironun yaklaşık üçte birini AVM'ler kapıyor. Kısa vadede yüksek karlar elde edip kendi ekonomilerine kazandırıyorlar" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir