Teşvik sistemi 2011'in ilk günlerinde güncellenecek

Ergün, işadamlarına bölgesel-sektörel teşvik sisteminin bütçe görüşmelerinin ardından ele alınacağını bilgisini verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, işadamlarına bölgesel-sektörel teşvik sisteminin bütçe görüşmelerinin ardından ele alınacağını ve bu çalışmanın yeni yılın ilk günlerinde yapılacağı bilgisini verdi. TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi'nin basına kapalı bölümünde soruları yanıtlayan Ergün, illerin bulunduğu bölgelerin de değiştirilmeyeceğini ancak bölgelerin talep ettiği sektörel teşvik kapsamında anlamlı düzeyde bir değişikliğin planlandığını belirtti.

Ergün, büyük yatırımlar içine de yeni bir-iki sektörün girmesinin planlandığını belirtirken, detay vermekten kaçındı.

Öte yandan, işadamlarının özellikle, OSB'lerde arsa tahsisi konusunda hükümetin daha kararlı adım atmasını talep ettiği, Bakan Ergün'ün de bu konuda detaylı bir çalışma başlatma sözü verdiği öğrenildi. TOBB Ticaret ve Sanayi Odası Konsey toplantısında, işadamlarının Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e, Organize Sanayi Bölgelerinde yaşanan arsa tahsisi sorunları, ihalelerde yerli katılımcıya fiyat avantajı uygulanmaması, KOSGEB kredilerinin kullandırılması ve teşvik uygulamaları konularında taleplerini ilettiği öğrenildi.

Sektörel ve bölgesel teşvik uygulaması konusunda Bakan Ergün'ün işadamlarına yapılan çalışmaların yeni yılın ilk günlerinde ortaya çıkmış olacağı bilgisini verdiği kaydedildi. Ergün, son aşamaya gelen çalışmada, yatırım katkı payı ve yatırım katkı oranlarında bir değişiklik düşünülmediği, mevcut kararnamede yıl sonunda devreye girecek oranların korunduğu bilgisini verdi.

Bazı illerin yer aldıkları gruplardan, daha yüksek teşvik öngörülen gruplara kaymak isteğinin değerlendirildiği ancak bu sistemle şimdilik oynanmama kararı alındığını belirten Nihat Ergün'ün, buna karşılık, gruplarda ve illerde teşvik edilecek sektörlerin kapsamında farklılaşmaya gidileceğini, teşvik sistemindeki revizyonun da ana unsurunun bu olacağını aktardığı öğrenildi.

Ergün, büyük yatırımlar kategorisine bir veya iki sektörün eklenebileceğini de aktarırken, düzenlemenin yeni yılın ilk ayı içinde yayınlanacağı bilgisini verdi.

OSB'lerde arsa tahsisi

Bakan Nihat Ergün'ün işadamlarının yakındığı organize sanayi bölgelerindeki arsa tahsislerine ilişkin olarak da kapsamlı bir çalışma yapma sözü verdiği öğrenildi. Milli Emlak sistemi içinde arsa tahsis ihalelerinin devam ettiği, bunun da OSB'lerde ilgiyi azalttığı, yatırımcıların bölge içinde de arsa tahsisi yapılması halinde bu arsalara daha fazla ilgi göstereceğini belirttiği toplantıda, Bakan Ergün, bu talebe sıcak baktığını kaydetti.

Diğer yandan KOSGEB kredilerinden yararlanma konusunda ekonomik olarak dezavantajlı illerin korunması için illere göre tahsis modelinin de işadamları tarafından talep edildiği, yasal olarak mümkün olmasa bile uygulamada bu hususa dikkat edilmesinin istendiği öğrenildi. Bakan Ergün'ün da bu talebe yönelik olarak, "Yapılabilirliği konusunu incelememiz gerekir" dediği öğrenildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir