Teşvikler küçük işletmelere verilmeli

TESK Genel Başkanı Palandöken, istihdamda kaydadeğer artış için KOBİ'leri işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, istihdamda kayda değer artış sağlanabilmesi için teşviklerin büyük işletmelere değil küçük işletmelere verilmesi gerektiğini savundu.
Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, yeni teşvik sisteminin yatırımda ve istihdamda beklenen artışı sağlamadığını iddia etti.
İstihdamda kayda değer artış sağlanabilmesi için teşviklerin büyük işletmelere değil küçük işletmelere verilmesi gerektiğini belirten Palandöken, şunları kaydetti:
"Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99,2'si KOBİ'dir. Maalesef teşvikler yüzde 99,2'ye değil, binde 8'e veriliyor. Bu da oldukça sınırlı bir istihdam artışı sağlıyor. Nitekim yeni teşvik sistemi uygulamaya gireli 2 yıl olmasına rağmen sabit sermaye yatırımlarında da istihdamda da beklenen patlama gerçekleşmedi. KOBİ'lerin de yüzde 95'i mikro işletme yani esnaf ve sanatkar. İstihdam stratejisi belirlenirken esnaf ve sanatkar ile KOBİ'ler göz ardı edilirse bu programdan bir sonuç alınamaz. Dolayısıyla istihdam teşviklerinin sağlıklı ve kalıcı sonuç verebilmesi için sanayileşmiş üretim yapan binde 8 değil emeğe dayalı mal ve hizmet üreten yüzde 95 desteklenmelidir.
İşverenlerin tamamı için getirilen yüzde 5 oranındaki prim desteği çok olumlu bir gelişme. Ancak ne var ki bu destekten esnaf ve sanatkarın çok az bir kısmı yararlanabiliyor. Çünkü bu destekten yararlanabilmek için SGK'ya prim borcunun bulunmaması gerekiyor. Yanında çalışan kalfa ve çırağın primini ödeyebilmek için fedakarlıkta bulunarak kendi Bağ-Kur primini ödeyemeyen esnaf, kalfa ve çırak çalıştırması için getirilen bu destekten de yararlanamıyor. Bu sıkıntıdan kurtulmak için kalfa ve çırakların primlerine devlet katkı koymalı."
Bu yıl gelişmiş ülkelerde beklenen krizin Türkiye'de de büyüme hızını yüzde 2 seviyelerine kadar düşürebileceğini öne süren Palandöken, büyüme hızındaki düşüşün istihdamı da etkileyeceğini, bunun için şimdiden bazı tedbirlerin alınması ve istihdam artışı için verilen desteklerde hiçbir ön şartın aranmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir