”Tezgah üstü piyasa, organizeden 15 kat büyük”

İMKB Başkanı Erkan, tezgah üstü piyasanın organize piyasadan büyük olduğunu belirterek, "Çünkü, denetim ve düzenleme eksikliği var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Türkiye'de tezgah üstü piyasanın, organize piyasadan 15 kat daha büyük olduğunu belirterek, "Çünkü, denetim ve düzenleme eksikliği var" dedi.

Erkan, Selçuk Üniversitesi (SÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Finans Bilim Platformu tarafından İttifak Holding ana sponsorluğunda SÜ Alaeddin Keykubat Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen "14. Ulusal Finans Sempozyumu"nda Türkiye ekonomisinin 2008 yılının ikinci yarısından itibaren daralmaya başladığını söyledi.

Türkiye'nin ekonomisinin 2008 ikinci çeyreğiyle 2009 ikinci çeyreği arasında geçen zamanda yüzde 10 civarında daraldığını bildiren Erkan, bu dönemden sonra ekonominin hızla toparlanmaya başladığını ifade etti.

Reel ekonominin dünyada yaşanan krize duyarlı olduğunu, yaşanan krizin finans tabanlı olmasına rağmen reel sektörle de doğrudan ilgili olduğunu belirten Erkan, şunları kaydetti:

"Dünyada başlamış olan krizi biraz irdelemem lazım. Bir ayrımı yapmak istiyorum. Finans sektörü daha doğrusu sermaye piyasaları ikiye ayrılır; biri tezgah üstü piyasalar, diğeri koordineli piyasalar... Tezgah üstü piyasası düzenli ve denetimli değil. Organizeli, koordineli piyasalar ise denetimli ve düzenli piyasalardır. Türkiye'de maalesef, tezgah üstü piyasa, organize piyasadan 15 kat daha büyük... Çünkü, denetim ve düzenleme eksikliği var."

Türkiye piyasalarının aslında büyük piyasalar olduğunu vurgulayan Erkan, İMKB'de günlük işlem hacminin 12 milyar doları bulduğunu bildirdi.

Halka açık şirket sayısının az olduğuna dikkat çeken Erkan, halka açık şirketlerin sayısının 344 olduğunu, 17 şirketin daha halka açılacağını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir