THY, ilk üç ayda 2.1 milyar TL gelir elde etti

Türk Hava Yolları ilk üç ayda cirosunu yüzde 27 artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA –Türk Hava Yolları (THY) ilk üç ayda ciroda yüzde 27 artış sağlayarak 2.1 milyar TL gelir elde etti.

THY'den yapılan açıklamada, Türk Hava Yolları'nın 2011 yılı ilk üç aylık dönemine ait konsolide mali tabloları İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na gönderilerek açıklandığı bildirildi.

Açıklamada, geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında; toplam yolcu sayısının yüzde 9 artarak 6,7 milyona, toplam yolcu içindeki "business class" artışın ise yüzde19'a ulaştığı kaydedildi. Bunun yanı sıra kapasitenin yüzde 20, üretimin ise yüzde 14 artış gösterdiği belirtilen açıklamada, "THY'nin 2011 yılının ilk çeyreğinde bir önceki döneme oranla cirodaki artışı yüzde 27 oldu. Böylece THY'nin ilk çeyrek cirosu 2.1 milyon TL'ye yükseldi. THY'nin dönem sonu nakiti ise yüzde 53 artış ile 902 milyon TL'ye ulaştı" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, bugüne kadar teslim alınan 23 adet uçağın 2.9 milyar dolarlık finansmanının, piyasaların altında rekabetçi oranlarla, 12 yıl gibi uzun vade ile tamamlandığı belirlenerek, "Ayrıca, teslim alınan uçaklar için Ortaklığımız kasasından nakit olarak toplamda 306 milyon dolarlık ödeme de yapılmıştır" denildi.

Açıklamada, 2011 yılının ilk çeyreğinde büyüme stratejinin trafik verilerine olumlu yansımaları ile birlikte, beklenen finansal yansımalarının da görüldüğü vurgulanarak, "2011 yılı 1.çeyrek döneminde esas faaliyet zararımız, 280 milyon TL olmuştur. Aynı dönem için bütçelenen zarar ise 105 milyon TL'dir. Bilanço kaynaklı kur farkı, faiz etkisi ile birlikte vergi sonrası zararımız 332 milyon TL olarak gerçekleşmiştir" ifadeleri kullanıldı.

İlk çeyrek dönemde ani gelişen Ortadoğu krizi ve Japonya depreminin trafik verilerini hem bölgesel bazda hem de transit yolcu bazında etkilediği belirtilen açıklamada, kriz nedeniyle akaryakıt maliyetlerinin 850 dolar/tondan 1,050 dolar/ton seviyelerine yükseldiği kaydedildi. Açıklamada, "Yaşanan kriz ve petrol fiyatlarındaki artışların yanı sıra geniş gövde uçakların filoya katılımıyla beklendiği şekilde utilizasyon düşmüş, kapasite artışı; doluluk oranı ve birim gelirdeki azalış karlılığı olumsuz etkilemiştir" denildi.

Açıklamada, İstanbul'un dünyanın önemli aktarma merkezlerinden biri haline getirilmesi stratejisi paralelinde yatırım döneminin büyük oranda sonlanacağı 2011 yılında şirketin büyümesini destekleyecek nakit üretimi sağlamak ve vergi, faiz ve kira öncesi kar marjını yüzde 16 seviyesinde tutmanın şirketin öncelikli hedefi olduğu vurgulandı.

Açıklama şöyle devam etti:

 "2003 yılında taşıdığı 5.4 milyon yolcu sayısını 2011 yılında 32.5 milyon olarak hedefleyen ve ülke havacılığının gelişmesinde lider olan Türk Hava Yolları, büyüme stratejisi paralelinde ortaya çıkacak dalgalanmaları ve zorlukları faaliyetlerinden nakit üretme kabiliyeti ile aşacak finansal güçtedir. Türk Hava Yolları, Dünyanın önde gelen havayolu şirketlerinden biri olma hedefi doğrultusunda büyümesini sürdürecek ve İstanbul'u havacılık merkezi yapma yolunda güvenli adımlarla ilerlemeye devam edecektir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir