Ticaret müşavirleri özel sektörün eli kolu olacak

Çağlayan, 5 pazara odaklandıklarını belirterek, "DTM olarak, Çin, Hindistan, Rusya, Endonezya ve ABD'yi hedef pazarlar olarak belirledik" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ticaret müşavirlerinin özel sektörün bir elemanı gibi çalışacağını vurgulayarak, "Ticaret müşavirleri özel sektörün, eli, kolu, gözü gibi olacak" dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla, Türk iş dünyasının ticaret müşavirlerinden beklentileri konulu "Türk Ticaret Müşavirleri ile DEİK" toplantısı TOBB'da yapıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Çağlayan, DTM olarak DEİK ve TOBB ile her türlü işbirliğine sonuna kadar açık olduklarını vurgulayarak, göreve başladığı zaman ticaret müşaviri sayısının yetersiz olduğunu ve şimdi Meclis'ten geçen kanunla birlikte bu sayının 250'ye çıktığını söyledi.

Ticaret müşavirliklerinin yurt dışında lokal çalıştığını ve destek elemanları olması gerektiğini belirten Bakan Çağlayan, ticaret müşavirlerinin özel sektörün, eli, kolu, gözü gibi, radarı gibi olacağını vurguladı. Çağlayan, "Ticaret Müşavirleri özel sektörün bir elemanı gibi çalışacak" dedi.

5 pazara odaklandık

Bakan Çağlayan, 5 pazara odaklandıklarını belirterek, "DTM olarak, Çin, Hindistan, Rusya, Endonezya ve ABD'yi hedef pazarlar olarak belirledik. Bu 5 ülkenin toplam ithalatı 5 trilyon dolar. Türkiye'nin bu ülkelere yaptığı ihracatın ise 11.5 milyar dolar civarında. Bunları geliştireceğiz" ifadelerini kullandı. 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin küresel pazardaki ağırlını arttırma politikasının özel sektör tarafında DEİK'in temsil ettiğini belirterek, "DEİK esas itibariyle Türk özel sektörünün ortak akıl, ortak değer, ortak payda, ortak irade potasıdır. DEİK'in kuruluş öyküsü, rahmetli Özal ile birlikte, Türkiye'nin ihracat odaklı büyümeye karar vermesiyle başlamıştır. 29 kurucusu bulunan DEİK, Türkiye içinde ve dışında, büyük bir temsil kabiliyetine ve geniş bir hizmet ağına sahiptir" dedi. DEİK olarak, önümüzdeki dönemde ana hedeflerinin Türk özel sektörünün küresel pazardaki rekabet gücünü artırmak olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, Avrasya, Asya-Pasifik, Afrika pazarlarındaki pazar paylarını ve rekabet gücümüzü arttırmak için çalışacaklarını vurguladı.

Strateji geliştirme çalışmalarına özel önem vereceğiz

Strateji Geliştirme Çalışmalarına özel önem vereceklerini vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bölgesel ekonomik entegrasyon projelerine öncülük edeceğiz. Zira, sadece ticaret yaparak rekabetçi olamayız. Daha fazla zenginleşmek, daha fazla rekabetçi olmak için, hem küresel piyasalarda yatırımlar yapmalı, satın almalar gerçekleştirmeli, hem de küresel yatırımcıları ülkemize çekmeliyiz" ifadelerini kullandı. 

DTM - DEİK işbirliğini daha verimli hale getireceğiz 

Hisarcıklıoğlu, yaptıkları temaslarda krizden sonra marka satın almanın maliyetinin, marka oluşturmanın ya da markayı pazarda oturtmanın maliyetinden daha ucuz hale geldiğini gördüklerini belirterek, "Şirketlerimiz de giderek daha fazla bu yeni ortama uyum sağlamaya çalışıyorlar.

Önümüzdeki 5 yıl süresince Türk şirketlerinin yurtdışında 20 milyar dolar yatırım yapacağını öngörüyoruz. Demek ki, küresel Türk şirketlerinin dünya sahnesinde daha fazla yer alması için çalışmalıyız. Bu yüzden, DTM ve DEİK arasındaki işbirliğini daha verimli hale getirmeyi, proje ve iş geliştirme odaklı çalışmalarımızı artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir