”Ticaretimiz zayıf, mutlaka artırmalıyız”

Hisarcıklıoğlu, Pakistan'da çeşitli temaslarda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARAÇİ/ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ECO Ticaret ve Sanayi Odası'nın 12'nci Yürütme Kurulu ve 9'uncu Genel Kurul Toplantıları için bulunduğu Pakistan'da çeşitli temaslarda bulundu. 

Toplantıların 3'üncü gününde Pakistan Başbakanı'nın daveti üzerine beraberindeki heyetle birlikte Karaçi'den Başkent İslamabad'a geçen Hisarcıklıoğlu, burada Başbakan Yusuf Rıza Gilani tarafından kabul edildi. Kabulde, Gilani'ye Türk-Pakistan dostluğunu ve iki gündür devam eden toplantıları anlatan Hisarcıklıoğlu, konukseverlikleri nedeniyle Pakistanlı iş dünyasına da teşekkür etti. Gilani'ye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ve Türkiye'ye davetlerini ileten Hisarcıklıoğlu, Pakistan Başbakanının "Birbirimizi daha çok ziyaret etmeliyiz" sözleri üzerine şöyle konuştu: 

"Birbirimizi daha çok ziyaret etmek istiyoruz, ancak vize sorunumuz var. Sorunun üzerinde çalışıyoruz. Kasım ayında yapılacak olan ECO zirvesi münasebetiyle İslamabad'da bir 'iş forumu' yapmayı planlıyoruz. Kasım 2008'de yapılacak olan bu zirveden 1 gün önce düzenlenecek 'ECO İş Forumu'nda ECO bölgesi iş adamlarıyla birlikte belirleyeceğimiz sorunlarımızı üye ülkelerin liderlerine sunmak istiyoruz. Sizden bu konuda yardım talep ediyoruz. EİT'ye üye ülkeler arasındaki ticaret hacmi ancak yüzde 7'nci Bu çok düşük bir rakam. Bu oranın mutlaka artırılması lazım. Türkiye ile Pakistan arasında siyasi ve askeri ilişkiler en üst düzeyde, ancak ticaret için bunu diyemeyiz. Halbuki ilişkilerde ticaret en önemli dayanaktır. Ticaretimiz zayıf bunu mutlaka artırmalıyız." 

"Katkı sağlamak istiyoruz" 

TOBB Başkanı görüşmede, İstanbul Forumu çalışmalarına da değinerek, Filistin ile İsrail arasındaki sorunların çözümüne katkı amaçlı ekonomik çalışmayı belli noktaya getirdiklerini, Filistin'de Organize Sanayi Bölgesi kurulması konusunda büyük aşama kaydettiklerini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Pakistan ile Afganistan arasındaki sınır bölgelerinde ihtiyaç duyulan ekonomik kalkınmaya da böyle bir katkı istediklerini dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, Pakistan'ın enerji çalışmalarına destek olabilecekleri mesajını da verdi. Hisarcıklıoğlu, daha sonra Pakistan'ın 40 bin adetlik otobüs ihalesine de dikkat çekerek, şunları söyledi: 

"Türkiye, otomotiv sektöründe çok gelişmiş. ABD'den sonra 9 marka otomobil üretilen tek ülke Türkiye. Türkiye, geçen yıl otomotivde 25 milyar dolar ihracat yaptı. Özellikle Karaçi için otobüs alınacağını öğrendik. Avrupa'daki şehirlerin bir çoğundaki otobüsler Türkiye'den gitti. Buradaki otobüs ihalelerinde de destek istiyoruz. Eğer ihale bize verilirse, otobüsleri burada monte edebiliriz. Böylece burada birçok kişi iş sahibi olabilecektir." 

Eğitim konusunda da TOBB'un tecrübelerini anlatan Hisarcıklıoğlu, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin Türkiye'nin en değerli eğitim kurumlarının başında geldiğini, okulda Pakistan'dan da burslu öğrenci alıp okutabileceklerini ifade etti. 

Hisarcıklıoğlu, şY'nin Pakistan için daha fazla sefer yapmak istediğini, ancak gerekli izin konusunda sorun yaşandığını da belirtti. 

"Türk girişimci görmek istiyoruz"

Başbakan Gilani de Pakistan'ın yatırım beklediğini, bu yüzden Pakistan'ı yatırımcılara cazip bir ülke haline getirmek için çeşitli düzenlemeler yaptıklarını kaydetti. 

"Bu süreçte yeni gelişmeler olacak ve biz birlikte çok işler yapacağız" diyen Gilani, vize sorununu da hemen ilgili Bakana ileteceğini bildirdi. 

Türkiye ile savunma sanayi alanında işbirliği yaptıklarına da işaret eden Gilani, "Pakistan'da daha çok Türk girişimci görmek istiyoruz. Bu konuda özel sektöre şartlarımızın elverdiği kadar destek olmak istiyoruz. Özellikle enerji üretiminde büyük sorunumuz var. Türkiye'nin bu konudaki tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. Bu konudaki yatırımlara tam destek veriyoruz" diye konuştu. 

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği'ne (IRU) üye olmak ve bu sisteme geçmek için de Türkiye'den destek talep eden Pakistan Başbakanı, otobüs ihalesi konusunda da "40 bin otobüs alacağız. Türkiye'yi tercih edebiliriz. Türkiye'den daha çok işalat yapmak istiyoruz. Bunun için fiyatların daha uygun olması gerekiyor. Fiyatlar daha uygun olursa Türkiye'den daha çok mal işal ederiz" açıklamasında bulundu. 

Gilani, TOBB-ETÜ tarafından Pakistanlı öğrencilere burs verilmesinin de kültür paylaşımı ve yakınlık için çok iyi bir girişim olacağını vurguladı.  Başbakan Gilani, şY'nin uçuşları ile ilgili olarak da, "şY uçuşlarını araştıracağım. Eğer karşılıklı yeterli talep varsa, daha çok seferin yapılması için gerekli iznin çıkarılmasını sağlayacağım. Ticaretin artırılması için daha fazla olanak sağlamalıyız. İki ülke arasında tarım ticareti artırılabilir. Fiyatlar daha uygun hale getirilmeli" dedi.