Ticari amaçlı su ürünleri avcılığı tebliğinde değişiklik

Değişikliğe göre, belirlenen alanlarda, her türlü istihsal vasıtası ile su ürünleri avcılığı yapılmayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğde değişiklik yapıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının söz konusu değişikliğe ilişkin tebliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, Balıkesir Ayvalık Limanı'nda, Dalyan boğazı girişindeki geçit fenerlerinden ilk iki geçit fenerini birleştiren hattın doğusunda kalan sahada her türlü istihsal vasıtası ile su ürünleri avcılığı yapılmayacak. Ancak, bu alan içerisinde dalarak veya elle toplama yoluyla midye avcılığı dönem boyunca, 15 Haziran-31 Ağustos tarihleri arasındaki dönem dışında ise 14 numaradan büyük iğnelere sahip paraketelerle avcılık yapılabilecek.

Ege denizinde, Eğribucak burnu (39° 16,399;N - 26° 36,589'E) ile Babakale (39° 28,772'N - 26° 04,013'E) arasında çekilen hattın doğusunda kalan sahada, 15 Nisan 2009 tarihine kadar trata ile avcılık yapılabilecek.

10 kilogram ile 30 kilogram arasındaki ton (orkinos) balıkları için yüzde 5 nispetinde küçüklere müsaade edilecek. Arızi olarak avlanan ürünün tek olması halinde bu limitler dikkate alınmayacak.

Bütün karasularımızda 15 Haziran-15 Nisan tarihleri arasında gırgır ağlarıyla, 1 Haziran-31 Aralık tarihleri arasında boyu 24 m. ve üzerinde olan parakete tekneleriyle orkinos avcılığı yapılmayacak. 10 kilogramın altındaki orkinos balıkları avlanmayacak.

Tebliğin "Çift kabuklu yumuşakça avcılığı" başlıklı maddesine de, "çift kabuklu yumuşakça üretimine uygun alanlarda istihsal edilen ürünler için menşe belgesi düzenlettirilecek" ibaresi eklendi.

Bütün karasularımızda, 1 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında her türlü istihsal vasıtası ile kılıç avcılığı yapılmayacak.

Bütün karasularımızda deniz patlıcanı avcılığı yasaklanırken ancak Balıkesir'in Ayvalık İlçesi Eğribucak burnu (39° 16,399;N-26° 36,589;E) ile İzmir'in Çeşme İlçesi Karaabdullah burnu (38° 15,955'N - 26° 14,373'E) arasında kalan karasularımızda, 15 Eylül-15 Temmuz tarihleri arasında dalma yöntemi ile deniz patlıcanı avlanabilecek.

Dalma yöntemi ile deniz patlıcanı avcılığı yapacak balıkçı gemileri için, Balıkesir veya İzmir il müdürlüklerine müracaat edilerek izin belgesi alınacak.

Yılan balığı avcılığı, 2010 yılından itibaren Bakanlığın belirleyeceği kota miktarına göre yapılacak. Yılan balığı kotasının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenecek.

Hatay ili, Gölbaşı Gölü ve Asi nehrinde 1 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında yılan balığı avcılığı yapılmayacak.

Dalma yöntemi ile balık dışındaki su ürünleri istihsali yapacaklar "Profesyonel Sualtı Adamları Yönetmeliği" kapsamında alınan dalış belgesine sahip olacak.