TİM: Tobin önerisi talebimizle uyumlu

Büyükekşi, "Tobin önerisi kur istikrar fonu talebimizi destekliyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Kamuoyunda son günlerde yapılan Tobin Vergisi tartışmalarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, önerinin kur istikrar fonu talebini desteklediğini söyledi.

Büyükekşi yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

   

"Türkiye'ye yönelik kısa vadeli sermaye hareketleri ve uygulanan kur politikalarının bizi uzun vadede bir açmaza sürükleyeceğini, ekonomimizi zorlayacağını defalarca ifade ettik. TL'nin sürekli olarak

değerlendiği, kontrol edilemez bir oranda ve miktarda içeriye sıcak paranın girdiği bir ortamda ihracatçının rekabet etmesi, fiyat tutturması, bin bir zorlukla girdiği pazarlarda tutunması her geçen gün daha da zorlaşıyor.   

İhracatçı aleyhine her geçen gün daha da şiddetlenen cendereden çıkış için Kur İstikrar Fonu kurulmasını ilk defa Sayın Başbakanımıza yaptığımız 10 Nisan 2010 tarihli bir sunumda talep ettik. Talebimizi genel kurulumuzda kamuoyu ile de paylaştık. Biz ülkemize giren kısa vadeli sermaye kazançlarına bir vergi konmasını ve bu kaynağın da ihracatçıların kur riskini hedge edecekleri bir mekanizmada kullanılmasını talep ettik.

Kamuoyunda son günlerde yapılan Tobin vergisi tartışmaları bizim talebimizle uyumludur.

Türkiye İhracatçılar Meclisinin kur ve kısa vadeli sermaye hareketleri konusunda haklı taleplerinin ülkemizin finans kesimi temsilcileri tarafından da kabul edilmesini ilgi ile izliyoruz.

 Kur sadece ihracatçıların değil, tüm ülkenin sorunudur. Ülkemizin sanayisi ve ihracatı için çok önemli ve belirleyici faktördür. Geldiğimiz noktada dalgalı kur rejiminin çalışma ve uygulanma şekli sorgulanmalı ve Merkez Bankasının dalgalı kur rejimi yönetimi yeni şartlara adapte edilmelidir. Ekonominin değişik aktörlerinin bununla ilgili dile getirdiği talepler konunun sadece ihracatla ilgili olmadığını tam tersine tüm ekonomimizin sorunu olduğunu göstermektedir. Kaldı ki, mevcut kur rejimi içindeki araçların da tam olarak kullanılmadığını düşünüyoruz.

Örneğin Merkez Bankasının 30 milyon dolarlık günlük alımı 50 milyon dolar ve 50 milyon Euro'ya  çıkarması gerektiğini düşünüyoruz ve Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini artırmasını istiyoruz.  Aksi halde sürekli olarak değerlenen bir TL ile Türkiye'nin küresel pazarlarda tutunması mümkün olmayacak ve iç pazarı iştah kabartan bir halde kalmaya devam edecektir." 

Tobin vergisi nedir?

J. Tobin, yabancı para spekülasyonunu önleyebilmek ve ülkelerin bu spekülatif ve kısa vadeli sermaye hareketlerinden korunabilmeleri amacıyla tüm ülkelerde geçerli olmak üzere yabancı para işlemlerinden küçük oranlı (% 0.5 seviyesinden daha az) bir vergi alınması tezini 1970'lerde ortaya atmış, bu tarihten itibaren bu uygulama Tobin vergisi olarak anılmaya başlanmıştır. Verginin uluslararası efektif ve döviz ticaretinde satış üzerinden alınması planlanmış ve Tobin bu vergiyi 'spekülasyon çarklarına çakıl atılması' şeklinde tanımlamıştır.

Bu konularda ilginizi çekebilir