TİSK: Gündem ekonomi olsaydı, başarı büyük olurdu

Bültende, Mali Kural'ın ertelenmesinin, seçim ekonomisine yönelik kuşkuları yarattığı dile getirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye İşveren Sendikalarının (TİSK) ekonomi bülteninde, politik tartışmaların, ekonominin birinci gündem maddesi olmasını engellediği belirtilerek, "Ekonomi ilk gündem maddesi olsaydı başarı daha büyük olurdu" görüşü dile getirildi.

TİSK, Ağustos ayı verilerine ilişkin aylık ekonomi bültenini yayımladı. Bültende, "Ekonomi ilk gündem maddesi olsaydı, bugün başarı olarak gösterilen veriler daha olumlu noktalara çıkabilirdi" görüşü ifade edildi. Kapasite kullanımının eylül ayında da düşmesi durumunda üçüncü çeyrek büyüme oranının yüzde 5'leri ancak yakalayabileceğini öngören TİSK, ekonomik tahminlerde sapma olabileceği olgusunun, 2011'de yapılacak seçimler nedeniyle artması muhtemel kamu harcamalarından kaynaklandığını bildirdi. TİSK, mali kuralın yasalaşmasının ertelenmesi de bu saptamanın ana gerekçesi olduğunu belirtti.

"Mali Kural'n ertelenmesi seçim ekonomisi kuşkularını artırdı"

Merkez Bankası'nın kendi bilançosu ve ödemeler bilançosuna yönelik yaptığı ataklara maliye politikasından yeterli destek gelmediği dile getirilen bültende, "Bu noktada en önemli destek olan mali kuralın uygulanması, hükümetimiz tarafından ertelendi. Bu gelişme gelecek günlerde olası gevşek maliye politikasının zeminini hazırladı" denildi.

Bültende, "mali kural"ın ertelenmesinin, seçim ekonomisine yönelik kuşkuları yarattığı da dile getirildi.

Para ve maliye politikasındaki gerçekleşmelere değinilen bültende, bunların tüketici ve reel kesimce yeterince olumlu bulunmadığı ve 2010 yılı Temmuz ayında tüketicilerin ve reel kesimin güveninin gerilediği görüşüne yer verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir