TİSK, ilk çeyrekte yüzde 10 büyüme öngörüyor

TİSK, büyümenin sürdürülmesinin sanayi sektöründe üretim gücünü artıracak politikaların uygulanmasıyla mümkün olacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 2010 yılı ilk çeyrek büyüme oranını yüzde 10 olarak tahmin etti. TİSK, bu büyüme oranının sürdürülmesinin sanayi sektöründe üretim gücünü artıracak politikaların uygulanmasıyla mümkün olacağını açıkladı.

TİSK Haziran ayı ekonomi bülteni yayımlandı. Bültende, Türkiye'nin kişi başına gelir, işgücüne katılım oranı gibi değişkenlerde gelişmiş ülkeler sınıfına girebilmesi için istikrarlı, sürdürülebilir ve yüksek oranlı büyüme sağlanması gerektiği belirtildi. Ayrıca bültende, büyümenin bu özelliklere sahip olabilmesi için sağlam kaynaklarla finanse edilmesinin zorunlu olduğu ifade edildi.

4 ayda 15.5 milyon dolar net sermaye girişi oldu

Bununla birlikte bültende, kapasite kullanım oranının istikrarlı bir şekilde artmasıyla sanayi sektöründe istihdam yükselişinin tetikleneceği kaydedilerek, kapasite kullanım oranındaki artışın da toplam talebe bağlı olduğu vurgulandı. Bültende şu değerlendirmelere yer verildi:

"Cari açık hızlı yükselmesine rağmen döviz kurlarında bir artış olmamasının nedeni, finans hesaplarında 2009 yılının Ocak-Nisan döneminde 1.308 milyon dolar net sermaye çıkışı olurken, bu yılın aynı döneminde Türkiye'ye 15.464 milyon dolar net sermaye girişinin gerçekleşmesidir. Bu girişin kaynağı doğrudan yabancı yatırım ağırlıklı olmamıştır. Tam aksine doğrudan yabancı yatırımlar 2010 yılında bir önceki yıla göre azalmıştır. Diğer yandan yabancı yatırımcılar bu yılın ilk dört ayında 715 milyon dolarlık net hisse senedi alımı yapmışlardır."

Tarım, istihdam deposu kimliğine geri döndü

Bültende, kırsal alanda işsizliğin 1.3 puan düşerek yüzde 9.7'ye gerilemesiyle kriz döneminde tarım sektörünün istihdam deposu olma kimliğine geri dönmesi olarak yorumlandı. Sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranının 2009 yılına göre 0.8 puan artarak yüzde 42.1'e ulaştığına dikkat çekilen bültende, "Tüm iyi niyetli çabalara rağmen kayıtdışılığın işgücü piyasasında sorun olmaya devam ettiği" değerlendirmesi yapıldı.

Bütçe uzun süre sonra fazla verdi

Uzun zamandır açık veren merkezi yönetim bütçesinin Mayıs ayında 5.8 milyar TL fazla verdiği anımsatılan bültende, bütçe giderlerinin yüzde 2.1 oranında azalarak 19.1 milyar TL olduğu, bütçe gelirlerinin yüzde 31.9 oranında artarak 24.9 milyar TL düzeyine çıktığı kaydedildi. TİSK, Mayıs ayındaki bu gerçekleşmelerin altında yatan nedenleri şöyle sıraladı:

"Faiz oranlarının düşmesi nedeniyle faiz giderleri azalması bütçe fazlasının oluşmasına yardımcı olmuştur. Faiz giderleri bu yılın Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 56.6 düşmüştür. Dolaylı vergi gelirleri (KDV, ÖTV) artmıştır. Dahilde alınan katma değer vergisi gelirleri geçen yıla göre yüzde 56.3, özel tüketim vergisi gelirleri yüzde 40.2, ithalattan alınan katma değer vergisi gelirleri yüzde 38.6 artmıştır."

Kamu harcamalarında etkinliği artırıcı politikalar üretilmeli

TİSK'in bülteninde, bütçe açığındaki bu gelişin sürdürülebilmesi için sadece vergi gelirlerindeki artışın yeterli olmayacağı belirtilerek, kamu harcamalarında etkinliği artırıcı politikalar üretilmesinin öncelikle ele alınması gerektiği ifade edildi. TİSK, Türkiye ekonomisinin krizi aşma yönünde ciddi bir atak yaptığını belirterek, 2009 yılının son çeyreğinden itibaren bu atağın üretim bazında kendisini gösterdiği kaydedildi. Bültende, şu ifadelere yer verildi:

"Sanayide sektöründeki bu gelişmenin sürdürülmesi 2010 yılı büyüme oranını belirleyeceği gibi, tarım dışı istihdam artışının da yolunu açacaktır. 2010 yılı ilk çeyrek büyüme oranı tahminlerimize göre yüzde 10'un üzerinde olacaktır. Bu büyüme oranının sürdürülmesi sanayi sektörünün üretim gücünü artıracak politikaların uygulanması ile mümkündür. Bugünlerde açıklanmasını beklediğimiz istihdam paketinde bu olgunun göz önüne alındığı bir düzenleme olacağını umuyoruz."

Türkiye ekonomisi krizi aşma yönünde atak yaptı

Bültende, Türkiye ekonomisinin krizi aşma yönünde ciddi bir atak yaptığı ifade edilerek, 2009 yılının son çeyreğinden itibaren bu atağın üretim bazında kendisini göstermeye başladığı kaydedildi. Sanayide sektöründeki bu gelişmenin sürdürülmesini 2010 yılı büyüme oranının belirleyeceği vurgulanan bültende, tarım dışı istihdam artışının da yolunun açılacağına dikkat çekildi. Bültende şu değerlendirmelere yer verildi:

"2010 yılı ilk çeyrek büyüme oranı tahminlerimize göre yüzde 10'un üzerinde olacaktır. Bu büyüme oranının sürdürülmesi sanayi sektörünün üretim gücünü artıracak politikaların uygulanması ile mümkündür. Bugünlerde açıklanmasını beklediğimiz istihdam paketinde bu olgunun göz önüne alındığı bir düzenleme olacağını umuyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir