TİSK: MB 'aktif para politikası' üretemiyor

TİSK, hedeflere yönelik politikaların diyalog yoluyla belirlenmesi gerektiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ekonomi bülteninde Merkez Bankası'nın para politikasına yönelik eleştirilerine yer verdi.

TCMB'nin yılın ilk ayındaki gerçekleşmeler sonrasında para politikasının tek hedef değişkeni olan enflasyon oranına ulaşamayacağını daha yılın üçüncü ayına girerken kabul etmek zorunda kaldığı kaydedilen açıklamada, geçen yıl krizin derinleşmesinin etkisiyle hedeflenen enflasyon oranına ulaşan Merkez Bankasının, bu yılın dışında hedeflediği enflasyon oranına hiçbir yıl varamadığı, hatta hedeften çoğu zaman yüzde yüz sapıldığı belirtildi.

Buna rağmen Merkez Bankasının para politikasında bir değişiklik yapmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Merkez Bankasının bu politikadaki ısrarı para politikası etkinliği büyük ölçüde azaltmıştır. Enflasyon hedeflemesi uygulanan başta ABD Merkez Bankası ve diğer ülke merkez bankaları krize karşı aktif para politikaları üretirken, Merkez Bankasının bu kısırlığı ekonomiyi ve KOBİ'leri olumsuz etkilemektedir" denildi.

Ekonomik krizin ikinci yılı biterken politika üretme yetersizliğinin hala devam etmesi, ayağa kalkma yönünde dönemsel atağa geçen ekonominin bu ataklarının kısa soluklu ve zayıf kalmasına neden olduğu ifade edilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Mart ayı biterken ekonomi toparlanmak için çaba göstermektedir. Ancak bu çaba iç ve dış dinamiklerce yeterince desteklenmediği için istikrarlı bir düzeye taşınamamaktadır. Buna bir de politika üretme kısırlığı eklenince ekonomi, sonuçsuz ataklar yapan ve iyi yönlendirilemeyen bir takıma dönüşmektedir. Bu durumu tersine çevirmenin yolunun, hedeflerin ve hedeflere yönelik politikaların diyalog yoluyla belirlenmesinden ve bu hedeflere doğru birlikte hareket edilmesinden geçtiğini düşünmekteyiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir