TKDK, tarımda ve kırsal kalkınmada tebessüm ettirecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ

diyarbakr@dunya.com

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) semineri çok büyük bir moral oldu. Çünkü son günlerde yaşanan terör olayları ve bununla birlikte siyasilerin anlamsız çıkışları iyice yıpratmıştı  bizi. Özellikle OHAL (olağanüstü hal ) ilan edilmesinin gündeme taşınması, sabırları taşırmıştı. Özellikle Diyarbakır iş dünyası, bölgede tek çivisi bile olmayan kişilerin böyle bir talepte bulunmasına büyük tepki gösterdi.

Yaşam bu moralsizlikle ve tepkisizlikle devam ederken, Tarım Bakanı Mehdi Eker'in de katılımı ile TKDK'nın tanıtım semineri gerçekleştirildi. Çok güzel ve yerinde bir proje... Çıkış noktası şu: Avrupa Birliği (AB) aday ve potansiyel aday ülkelerin katılımına yönelik destek sağlamak amacı ile katılım öncesi yardım aracını (Instrument for Pre-Accesion Assistance - IPA) oluşturdu. Bu kapsamda aday ülkeler ve potansiyel aday ülkelere, üyelik yolunda AB standartlarına, politikalarına ve AB müktesebatına uyum çalışmaları konusunda mali destek sağlanacak. Bu aracın beş bileşeni var. Türkiye bir aday ülke olarak katılım öncesi yardım aracının (IPA) bütün bileşenlerinden yararlanma hakkına sahip. IPA'nın beşinci bileşeni olan Kırsal Kalkınma (IPARD); AB'nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikaların uygulanması için uyum hazırlıklarını ve politika geliştirilmesini destekliyor ve ayrıca tarım sektörünün ve kırsal alanların sürdürülebilir adaptasyonuna katkıda bulunmayı amaçlıyor. Aday ülkenin bu desteklerden faydalanabilmesi için Kırsal Kalkınma Programı hazırlaması ve uygulamadan sorumu yapıları oluşturması gerekiyor.

Türkiye'de bu projenin yönetim otoritesi olarak görevlendirilen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yakın işbirliği yaparak ilgili yerel kuruluşlar, sosyal, ekonomik ve çevresel ortaklar, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden görüş alarak 2007 - 2013 dönemini kapsayan Kırsal Kalkınma programı hazırladı ve bu program 25 şubat 2008 tarihinde kabul edildi. IPARD program kapsamında ve IPARD uygulama sürecinde kullandırılacak toplam hibe desteği 873.9 milyon Euro'su AB'den olmak üzere 1 milyar 165 milyon Euro.

Bölge, yönlendirici ciddi kurumlar ile çok ciddi şekilde tarımda ve kırsal kalkınmada iyi işler ortaya koyabilir. Bu fırsatları iyi değerlendirmek gerek. Çünkü gerçekten değişim  gerekiyorsa bunu önce yürekten isteyerek, kendimizde başlatmamız şart. Doğru zamanda doğru yerde, doğru kişi ile olmaktan başka çaremiz yok. Geçmişte verilen teşviklerle lüks içinde yaşayan sözde girişimcilerin, bugünün girişimcilerine zarar verip, bölgeyi sabıkalı hale getirdiği gibi, biz de gelecek nesillere zarar verip sabıkalı işler yapmayalım. Zaten çok yalnız ve sahipsiz bir toplumuz. Bu arada değinmeden geçemeyeceğim. Adalet ve Kalkınma Partili vekilleri her zaman olduğu gibi bu tanıtım seminerinde de aramızda göremedik. hadi bunlara katılmıyorsunuz, en azından bölgede OHAL ilan edilsin diye söylemlerde bulunulduğu zamanlarda ortaya çıkıp, bölgenizi savunun; yanlışı doğruyu anlatın. Vekilimiz olarak sizden istenilen bu.

Bu konularda ilginizi çekebilir