TL cinsinden finans piyasasının gelişmesi lazım

Kredilerde büyüme hızının yüzde 10'a yavaşladığına dikkat çeken MB Başkanı'na göre cari açık ve enflasyonda hedeflere yıl sonuna kadar ulaşılır.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Türkiye'nin kredi büyümesini 2010'un ikinci yarısında görülen yüzde 40'a yakın seviyelerden yüzde 10 civarlarına indirdiğini belirtti.

Başçı, Dünya Ekonomik Forumu toplantılarının yapıldığı İsviçre'nin Davos kentinde CNBC televizyonu ile yaptığı söyleşide, TCMB'nin aldığı tedbirler sayesinde cari açığı düşürme ve enflasyonu hedefler doğrultusuna indirme hedeflerine 2012 sonuna kadar ulaşılacağını söyledi.

Başçı söyleşide "Kredi büyümesini daha yönetilebilir seviyelere düşürdük... Şu anki trend tüketici kredileri için yüzde 10'a yakın, toplam kredileri için ise yüzde 10'un biraz üzerinde" dedi.

İhracatçılar iyi iş çıkarıyor

Öte yandan Başçı, Bloomberg TV'ye verdiği demecinde Türkiye'nin yerel para cinsinden finans piyasasını geliştirmeye ihtiyacı olduğuna dikkat çekerken, "Bankalar ve şirketler yerel para cinsinden bono çıkarmaya başladı. Bu piyasanın gelişmesini bekliyoruz" dedi.

Türk ihracatçıların çalışmalarını takdir ettiğini belirten Başçı, IMF'nin büyüme tahmininin kendi mantığı olduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir