TL için lokal adımlar belirleyici olacak görünüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu - İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü 

Dolar endeksi 98.20 direncini geçmesinin ardından yukarı eğimini korumaya devam ediyor. Sert hareketin ardından bir iki gün yüksek seviyesini koruyan dolar endeksinde yeniden 99 seviyesinden yukarı doğru uzamalar görülmekte. Direnç olarak 100 seviyesi dolardaki algılamaların devam etmesi durumunda önümüzdeki günlerde test edilebilir. Teknik olarak dolar endeksinin 100 seviyesini test etmesi, EURUSD paritesinde 1.04 seviyesine doğru düşüşün hızlanması anlamına gelecek.
 
Dolar endeksi

tablo-1-026.jpg

EURUSD paritesinde resmin tamamına baktığımızda 2008 yılından bu yana içinde bulunduğu düşüş kanalının halen sürdüğünü izliyoruz. 2014 yılının dolar yılı olduğu grafikten de görülebilir. 2015 yılı ise 2014 yılındaki sert düşüşün ardından Euro adına yaraların sarıldığı bir yıl olmuş görünüyor. Ancak önümüzde halen daha fazla gevşemeye hazırlanan bir ECB ve daha fazla sıkılaşmaya hazırlanan bir Fed varken, parite matematik olarak da aşağı gitmekten kurtulamayacak gibi görünüyor. Grafikte 1.08 desteğinin kritik bir destek olduğu görülüyor ve bu destek kırılmış durumda. EURUSD paritesinde aşağı doğru uzamalar önümüzdeki günlerde devam edebilir. 3 Aralıkta ECB’nin ilave genişlemeye gitmesi paritede fiyatlanıyor. Buna birde Fed’in Aralıkta faiz artırımı beklentisi eklenmiş durumda.


EURUSD paritesi uzun vadeli grafik

tablo-2-026.jpg

Gelişen ülke para birimlerine (GOP) bakıldığında ise Eylül sonunda 143 bin kişilik istihdam verisi ile başlayan GOP’lara para girişi Ekim ortalarından itibaren yerini temkinli seyirlere bırakmış durumda. Aslında Brezilya Reali, Endonezya Rupisi, Rus Rublesi ve Türk Lirasında halen ılımlı havanın korunmaya çalışıldığı görünüyor. Buna karşılık, G.Afrika Randında işler kötüye gidiyor izlenimi var. Ve Hindistan rupisinde de bir miktar daha olumsuz bir algı hakim. Ancak GOP’lar arasında ABD dolarına karşı en güçlü duran para birimlerinden birisinin Hindistan Rupisi olduğunu da belirtelim. Sonuç olarak grafik, GOP’lara yönelik ılımlı havanın durduğunu ancak genel anlamda ciddi bir çıkışın başlamadığını söylüyor. Fed algısına önümüzdeki günlerde ne kadar sert reaksiyonlar verilecek, yoksa faiz artırımı beklentisi yeteri kadar fiyatlandı mı göreceğiz.

Gelişen Ülke Para birimlerinin ABD dolarına karşı performansları

tablo-3-018.jpg

TürkLirasına döviz sepeti bazında bakıldığında ise, TL’de son bir buçuk aydır değerlenme süreci oluştuğu görülüyor. Son gelen tepkinin oldukça kritik bir çizgiden geldiğini görmekte fayda var. Çok uzun vadeli kanal çizgilerinden gelen bu tepkiler önümüzdeki dönemde izlenmeli. Zira tepkilerin devamı durumunda TL’de değerlenme görüntüsü terse dönebilir. Ancak şuanda 2.96 seviyelerinde olan döviz sepetinin 2.91 seviyesinin altına gerilemesi ise TL’ye yönelik algılamalarda önemli bir olumlu sürece girildiğini gösterebilir. Global rüzgarın GOP’lara ters yönde esmeye başladığı şu günlerde TL’yi pozitif ayrıştıracak adımların önümüzdeki süreçte lokal taraftan gelmesi gerekiyor.

Bu bağlamda piyasalar içeride hükümetin bir an önce kurulmasını ve ekonomi yönetiminin belirlenmesini takip edecek. Ardından reformlar konusunda hızlı ve somut adımlar görmek isteyecektir. Bugün Başbakan Davutoğlu’nun konuşmalarında reformlar konusunda sinyaller alan piyasa, aynı zamanda yeni anayasa tartışmalarının gelecek günlerde gündemin odağı olacağı sinyalini de alması nedeni ile karışık görünüm sergiliyor. Piyasaların TL için bardağın hangi tarafından bakacağını göreceğiz.

Döviz Sepeti uzun vadeli

blo-4.jpg