TL'nin değerlenmesinden memnunuz

Merkez Bankası Başkanı Başçı, Türk Lirasının dolara karşı yüzde 5 oranında değer kazanmasından memnun olduklarını belirterek "Sadece bazı etkileri nedeniyle enflasyon 3 puan düşecek" dedi. Başçı, bu yıl en çok fiyat istikrarına odaklanacaklarını da söyled

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK – Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bu yılın başlarından beri Türk Lirasının dolara karşı yüzde 5 oranında değer kazanmasından enflasyonu aşağı çekeceği için memnun olduklarını belirterek "Sadece bazı etkileri nedeniyle enflasyon 3 puan düşecek" şeklinde konuştu.

Davos'ta bulunan Erdem Başçı, Wall Street Journal sitesinde yansıtılan bir mülakatta Türk Lirasının dolara karşı değerlendirmesinden enflasyonun gerilemesine yol açacağı için memnun olduğunu söyledi.

Buna karşın Başçı, bu yıl fiyatların yüksek düzeyde seyretmeye devam edebileceği, bunun da, hissiyatın olumsuza dönüşmesi halinde muhtemelen bankanın politikasını gevşemesini engelleyebileceği uyarısını yaptı.

Türkiye'nin tartışmalı para politikasını güçlü bir biçimde savunan Başçı, Merkez'in geçen yıl attığı adımların, ihracatı destekleme üzere lirayı aşağı çektiğini, mantar gibi çoğalan cari açığında iyileşmeyi sağladığını söyledi.

Erdem Başçı, liranın değerlendirmesiyle Merkez'in döviz satışlarını durduğuna işaret ettiği mülakat sırasında "Değerlendirmeden memnunuz, enflasyonun düşüşünü hızlandırmak açısından. Sadece bazı etkileri nedeniyle enflasyon 3 puan düşecek ancak geri kalanı için zamana ihtiyacımız var. Enflasyon ne kadar erken düşmeye başlarsa o kadar iyi" dedi.

"Yatırım notundan söz etmek için henüz erken"

Bu yıl en çok fiyat istikrarına odaklanacaklarını anlatan Başçı, mülakat sırasında Türkiye'nin kredi notunun, muhtemelen yakında yatırım düzeyine yükseltilmeyeceğini kabul ederek "Yatırım notundan söz etmek için henüz erken" sözlerini kullandı.

Erdem Başçı, Euro Bölgesindeki krizin çözümü konusunda "daha iyimser" hale geldiğini de ifade etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir