TMSF, KÜMAŞ'ı satışa çıkardı

KÜMAŞ Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün ihalesi, 320 milyon dolar muhammen bedelle 20 Aralık'ta yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KÜTAHYA - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Zeytinoğlu Grubu'ndan olan alacaklarının tahsili amacıyla, "şu anda elindeki en değerli varlık olan" Kütahya Manyezit İşletmeleri A.Ş. (KÜMAŞ) Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nü (TİB) 320 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkardı. İhale, TMSF'nin Esentepe'teki binasında 20 Aralık'ta yapılacak.

KÜMAŞ Genel Müdürü Hüseyin Gürcan, Kütahya'daki fabrikada düzenlediği basın toplantısında, KÜMAŞ'ın, Eskişehir-Bilecik-Kütahya üçgeninde yer alan manyezit cevherlerinin değerlendirilerek Türkiye ekonomisine kazandırılması amacıyla 1972 yılında Etibank'ın yüzde 45'lik sermaye katılımıyla halka açık bir anonim şirket olarak kurulduğunu, 1979'da yapılan sermaye artırımında Etibank hisselerinin yüzde 99,5'e ulaşması sonucunda KİT olduğunu, 1984'de Çitosan'ın bünyesine katıldığını, 1993'de özelleştirilmek üzere Özelleştirme İdaresi'ne bağlandığını ve yüzde 99,7'lik kamu payının Zeytinoğlu Holding tarafından satın alınmasıyla özelleştirildiğini hatırlattı.

Gürcan, Zeytinoğlu Holding'in bankası olan Esbank'ın 1999'da TMSF tarafından devir alındığını anımsatarak, gerçekleşen devrin ardından Holding'in 2004 yılında TMSF ile yaptığı borç yapılandırması sonucunda Holding bünyesinde kaldığını, ancak TMSF'nin gruptan olan alacaklarının tahsili çerçevesinde 19 Şubat 2009 tarihli kararla KÜMAŞ'ın işletme faaliyetlerinin tümünü içine alan bir ticari ve iktisadi bütünlük oluşturulduğunu, KÜMAŞ tarafından bu yılın Haziran ayında satın alınan Bommag Manyezit ve Impex Limited şirketlerinin de bu bütünlük içine alındığını söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir