TOBB Ankara AB Bilgi Merkezi açıldı
Binanın açılışı TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Pierini ve Büyükelçi Bozkır tarafından yapıldı
ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin bir kısmına hakim olan "kısa vadeci yaklaşım"ın Türkiye'nin AB'ye yakınsama sürecinin tempolu ilerleyişini yavaşlattığını söyledi.
TOBB Bünyesinde oluşturulan, TOBB Ankara AB Bilgi Merkezi ve AB Genel Sekreterliği Hizmet Binasının açılışı, Devlet Bakanı Egemen Bağış, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini ve Büyükelçi Volkan Bozkır tarafından yapıldı.
Hisarcıklıoğlu buradaki konuşmasında, Türkiye ile AB arasında şimdiye kadar 12 fasılda müzakerelerin açıldığını, 1 fasılda geçici olarak kapatıldığını, 8 fasılda askıya alındığını birçok fasılda da üye devletlerin tutumu nedeniyle açılamadığını ifade etti.
Teknik olarak Türkiye'nin hazır olup olmadığına bakılmaksızın tamamen siyasi gerekçelerle müzakerelerin açılamadığı fasıllar bulunduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, müzakereye açılabileceği düşünülen fasılların da "çevre" gibi Türkiye'nin fedakarlığını gerektiren fasıllar olduğunu söyledi.
"Yani işler giderek daha da zorlaşıyor" diyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin temel zorluğunun, uyum sürecinin gerektirdiği intibak maliyetinin yanı sıra üyelik için bir ışığın görünmemesinden kaynaklandığını ifade etti.
Böyle olunca uyumu ciddi maliyet gerektiren fasıllarda adım atılmasının zorlaştığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "AB katılım süreci Türkiye'nin ekonomik ve siyasi reform sürecinin temel çıpasıdır. Bu süreç devam etmelidir. Türkiye'nin geciken, yaklaşık 5 yıldır adım atılamayan idari reform süreci aslında AB müzakere sürecinin tamamen kendisidir. Ben 2002-2004 arasında Parlamentomuzda sağlanan mutabakat zeminini doğrusu bugünlerde derin bir özlemle anmak istiyorum. Kaybettiğimiz anlayışı arıyorum" diye konuştu.
Burada kabahatin yalnızca Türkiye'de olmadığını, AB liderlerinin bir kısmına hakim olan kısa vadeci yaklaşımın Türkiye'nin yakınsama sürecinin tempolu ilerleyişini yavaşlattığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin demokratikleşme sürecini bir bütün olarak geriletmiştir. Toplumsal mutabakatı kaybetmemiz kamplaşmayı hızlandırmıştır" dedi.
Kamplaşmanın istikrarsızlık olduğunu, Türkiye'nin ihtiyacının ise karşılıklı konuşma olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasi için daha güvenli ve kaliteli yaşam düzeyi için reform sürecinin sahiplenilmesi ve süratlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
İş dünyasının çatı kuruluşu olarak AB'ye katılım sürecine ciddi yatırımlar yaptıklarını ve bunların karşılıksız kalmasını istemediklerini belirten TOBB Başkanı, üye hükümetlerden de, Birliğin taahhütlerine sahip çıkmalarını, "ahde vefa" ilkesine bağlı kalmalarını istediklerini söyledi.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini de AB ile ilgili Türkiye'deki bilgilendirme merkezlerinin sayısının 20'ye doğru gittiğini söyledi. Açılışı yapılan bilgi merkezinin network ağıyla AB konusunda birçok bilgiye ulaşılacağını belirten Pierini, Türkiye'nin uygulamakta olduğu reform sürecini anlatmak açısından da bilgi merkezinin önemine işaret etti.
AB'de dahil olmak üzere yürütülen faaliyetler ve teknik reformların zor olduğunu, bütün etkinliklerin birbiriyle kombine edilmesi halinde ancak kurum ve kuruluşların sorularına yanıt bulabileceklerini anlatan Pierini, Türk halkından, AB katılım sürecine ilginin çok yüksek düzeyde olduğunu söyledi. AB müzakere sürecinde bütün fasılların üçte birine ulaşıldığını ifade eden Pierini, ancak bu üçte birinin en kolay fasıllardan oluştuğunu söyledi. Pierini doğal olarak müzakerelerin zorlu bölümünün geriye bırakıldığını belirtti. Sendikalar, kamu ihaleleri ve rekabet gibi konuların müzekere sürecindeki zor konuları oluşturduğunu anlatan Pierini, Komisyon'un yapması gereken şeyin süreç üzerinde çalışmak olduğunu ve kendilerinin bunu yapmaya devam edeceklerini kaydetti.
"Katılım müzakerelerini ileri götüren şey Türkiye'deki reformlardır" diyen Pierini, Türk hükümetinin kaydettiği ilerlemelerin çok önemli olduğuna işaret etti.
Küresel kriz sürecinde Türk ekonomisinin ciddi esneklik gösterdiğini belirten Pierini, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu yükselttiğini, enflasyonun düştüğünü, büyümenin artış göstereceğini, bütün bunların olumlu gelişmeler olduğunu anlattı.
Türk özel sektörünün gümrük birliğinden dolayı AB'nin mantalitesine tamamen enterge olduğunu ifade eden Pierini, AB özel sektörünün küresel rekabet açısından Türkiye'ye son derece bağlı olduğunu kaydetti.
TOBB Ankara AB Bilgi Merkezine ilişkin protokol imzalandı
Konuşmaların tamamlanmasının ardından Hisarcıklıoğlu ve Pierini tarafından TOBB Ankara AB Bilgi Merkezine ilişkin protokol imzalandı ve TOBB Ankara AB Bilgi Merkezi ve AB Genel Sekreterliği Hizmet Binası açılışı sembolik kurdele kesimiyle yapıldı.
Daha sonra Bakan Bağış ile AB Bilgi Merkezi'ni gezen Hisarcıklıoğlu, burada bir gazetecinin, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü görüşmeleri öncesinde kendisini bir süre beklettiğini" belirterek, "Bir gerilim var, konuşmalarda karşılıklı göndermeler var sanki" şeklindeki sözlerine karşılık "Arkadaşlar siz zorla kaşıyorsunuz, ama ben size bu konuyla ilgili cevap vermeyeceğim. Böyle bir şey yok" dedi. Devlet Bakanı Egemen Bağış da aynı soruya karşılık "böyle bir şeyin olamayacağını" söyledi.