TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Washington'da

Hisarcıklıoğlu, "yeni başlangıç için ortaklar" zirvesine ve ABD dışişleri bakanı Clinton'ın ev sahipliğinde düzenlenen akşam yemeğine katıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'nin başkenti Washington'da temaslarda bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD'nin Müslüman çoğunluklu ülkelerle iktisadi fırsatlar, bilim-teknoloji, eğitim ve halklar arasındaki bağları içeren ortaklıkların güçlendirilmesi amacıyla başlattığı, "Yeni Başlangıç İçin Ortaklar (PNB)" adlı girişimin zirvesine katıldı.

Girişimin hedef ülkeleri arasında Türkiye de yer alıyor ve Türkiye ayağı, Ankara ile Washington arasındaki siyasi ve askeri ilişkilerde varolan iyi düzeyin ekonomik ilişkilerde de sağlanması gerektiğini uzun süredir savunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki bir Yönlendirme Komitesi tarafından yürütülüyor.

Girişimcilerimiz, Türk ekonomisinin en önemli kaynağı

Hisarcıklıoğlu zirvede, Türkiye-ABD iktisadi ve ticari ilişkileri ile özel sektörün ve girişimciliğin geliştirilmesi konularında, TOBB tarafından başta Filistin, Pakistan ve Afganistan olmak üzere, İslam Kalkınma Bankası işbirliğinde Türkiye'de ve bölgede gerçekleştirilen çalışmaları kapsayan bir konuşma yaptı.

Konuşmasının soru-cevap bölümünde, PNB-Türkiye platformunun olağanüstü ilerleme gösterdiği şeklinde yorumlarla karşılaşan Hisarcıklıoğlu, projelerinin Türkiye'de girişimciliğin daha da geliştirilmesi ve başarılı girişimcilerin daha görünür hale getirilmesi üzerine odaklandığını anlatarak, "Girişimcilerimiz, Türk ekonomisinin en önemli kaynağı, onlar bizim en büyük varlığımız" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, girişimciliğin güçlendirilmesinin sadece Türkiye için değil, tüm bölge için kritik önem taşıdığını ifade ederek, "Sadece girişimci bir orta sınıf, bölgede demokrasi ve istikrarı sağlayabilir" dedi.

Yeni hedef, Türk-Amerikan ilişkilerinde de yeni bir çağı temsil ediyor

Konuşmasında, PNB-Türkiye platformu olarak geliştirdikleri projelerden bahseden Hisarcıklıoğlu, "Yeni hedef, Türk-Amerikan ilişkilerinde de yeni bir çağı temsil ediyor. Geçmişte askeri ve bürokratik ilişkiler egemendi. Askeri değişim programlarına odaklanmıştık. Ancak şimdi ekonomik ilişkilere, başarılı girişimcilerin ağları üzerine odaklanma zamanı. Özellikle genç ve kadın girişimciler üzerinde odaklanmalıyız"  diye konuştu.

Türk toplumunu güçlendirmenin en iyi yolunun özel sektörün geliştirilmesi olduğunu, bu nedenle de özel sektörü geliştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, özel sektör içinde odaklanılacak alanların ülkeden ülkeye farklılık gösterebileceğini, kendilerinin daha çok inovasyon ve girişimciliğe yoğunlaştıklarını anlattı.

Kendisinin bu konularda kişisel olarak büyük planlardan ziyade, proje temelli yaklaşımları önerdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Küçük ancak yaratıcı fikirler ilerlemek için daha kolay yollar yaratır" dedi.

Hisarcıklıoğlu, bu konulardaki sürece sadece iş adamlarının değil, işçi sendikaları, üniversiteler, yeni girişimciler ve sivil toplum örgütlerinin de dahil edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Clinton ile yemek

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, zirvenin ardından ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ın ev sahipliğinde PNB zirvesi çerçevesinde düzenlenen akşam yemeğine katıldı.

Edinilen bilgiye göre, yemekte Türkiye'nin gösterdiği ekonomik performanstan övgüyle söz eden ABD tarafı, PNB yapılanmasını en hızlı biçimde Türkiye'nin oluşturduğu ve projeleri hayata geçirmede yine Türkiye'nin öncülük ettiği mesajını vererek, Türkiye'den diğer ülkelerle daha yakından çalışmasını istedi.

PNB zirvesi çerçevesinde gün içinde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen bir toplantıya da katılan Hisarcıklıoğlu, Washington'da ayrıca bazı ikili temaslarda bulunacak. 

Bu kapsamda ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığında görüşmeler yapacak, ayrıca bazı Kongre üyeleriyle bir araya gelecek olan Hisarcıklıoğlu, Dünya Bankası ve IMF'de temaslarda bulunacak, ayrıca Amerikalı iş adamları ve ABD'deki Türk toplumuyla görüşecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir