TOBB, ”Ortak Kapı Modelini” hayata geçirecek
TOBB, Sarp Sınır Kapısı'nın Gürcistan tarafını modernize etmeyi ve işlemleri hızlandıracak model planlıyor
İSTANBUL - Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde Sarp Sınır Kapısı'nın Gürcistan tarafını modernize etmeyi ve işlemleri hızlandıracak bir "Ortak Kapı Modelini" hayata geçirmeyi planladıklarını, bu konudaki deneyimlerini ECO bölgesindeki dostlarıyla da İpek Yolu Projesi kapsamında paylaşmaya her zaman hazır olduklarını bildirdi.
Türkiye, İran, Pakistan, Afganistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Kazakistan ve Türkmenistan'ın üye olduğu ECO'nun Ticaret ve Sanayi Odası'nın TOBB Plaza'da gerçekleştirilen Genel Kurulu ve Yürütme Kurulu Toplantısı'nın açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi, ticaret hacminin artırılması, ticaretin önündeki engellerin kaldırılarak bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesinin, yaşanmakta olan küresel ekonomik kriz ile daha da büyük bir ihtiyaç haline geldiğini söyledi.
ECO ülkeleri olarak dünya petrol ve gaz rezervlerinin yüzde 70'inin yer aldığı bir bölge içinde olduklarını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Enerjinin yüzde 50'si de batımızda tüketilmektedir. Enerji piyasalarında asıl problem, toprağın altında değil, üzerindedir. Üreticilerden tüketicilere güvenilir ve sürekliliği olan enerji akışını temin etmek, günümüzün en önemli problemleri arasındadır ve gelecekte de öyle olacaktır. ECO ülkeleri olarak avantajlarımızı iyi değerlendirmeli, zenginliklerimizi fırsata dönüştürmeliyiz" şeklinde konuştu.
Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve işbirliğinin geliştirilmesi hususunda ECO Sekreteryası'nın gündeminde önemli konular bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ECO Ticaret Anlaşması'nın hem bölge içi ticaretin artırılmasında önemli roller üstleneceğini, hem de ticaretin ortak bir kurallar zemininde yapılmasını sağlayacağını, bu anlaşmanın kendi aralarındaki ticareti daha kolay hale getireceğini belirtti.
Anlaşmayı, Afganistan, İran, Pakistan, Tacikistan ve Türkiye'nin onayladığını, ancak anlaşmanın halen yürürlüğe giremediğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için üç ülkenin daha anlaşmanın listelerini vermesi gerektiğini ifade etti.
"İpek yolunun yeniden canlandırılması büyük fırsat"
Rifat Hisarcıklıoğlu, ECO ülkeleri için hayati önemde olan ulaştırma sorunlarının çözümüne ilişkin olarak geliştirilen ECO Transit Ticaret Çerçeve Anlaşması'nın 2006 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, ulaştırma altyapıları başta olmak üzere sürücü vizeleri, multi-model taşımacılık, belgelerin uyumlaştırılması gibi son derece önemli konuları düzenleyen anlaşmanın uygulanabilmesi için gerekli mekanizmaların bir an önce düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu çerçevede hepimizi ilgilendiren tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasının, ülkelerimiz için ne kadar büyük bir fırsat olduğunun altını bir kere daha çizmek istiyorum. İpek Yolu ülkeleri arasındaki ticaretin kolaylaştırılması ve geliştirilmesi için hukuki altyapının da bu gelişmelerin doğurduğu ihtiyaçlara cevap verecek şekilde geliştirilmesi önem arz etmektedir. İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasıyla sağlanacak taşıma serbestisinin, maliyet düşüşünün ve kolaylaştırılan prosedürlerin bölge ekonomisine refah olarak yansıyacağı aşikardır."
Hızlı mal geçiş ve transferinin sağlanabilmesi için öncelikle fiziki ve hukuki altyapı imkanlarının geliştirilmesi ve lojistik sektörünün sorunlarının acilen çözülmesinin şart olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde Sarp Sınır Kapısı'nın Gürcistan tarafını modernize etmeyi ve işlemleri hızlandıracak bir "Ortak Kapı Modelini" hayata geçirmeyi planladıklarını, bu konudaki deneyimlerini ECO bölgesindeki dostlarıyla da İpek Yolu Projesi kapsamında paylaşmaya her zaman hazır olduklarını ifade etti.