TOBB'dan öğrenciler için yeni kredi önerisi

Öneri, mezuniyetten sonra ödenmek üzere yüzde 50'sini devletin, yüzde 25'ini öğrencinin, yüzde 25'ini üniversitenin karşılayacağı bir modeli içeriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yükseköğrenim Meclisi üyeleri, belli kriterler çerçevesinde ihtiyaç sahibi öğrencilere, öğrenci maliyetinin yarısı tutarında devlet desteği sağlanması ya da koşulları uygun olmak kaydıyla, sonradan ödenmek üzere devlet garantisinde kredi verilmesi önerisi getirdi. Öneri, mezuniyetten sonra ödenmek üzere yüzde 50'sini devletin, yüzde 25'ini öğrencinin, yüzde 25'ini üniversitenin karşılayacağı bir modeli içeriyor.

Türkiye Yükseköğrenim Meclisi Bekir Okan'ın başkanlığında, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete'nin de katılımıyla Ankara'da TOBB Birlik Merkezi'nde toplandı. Toplantıda, yükseköğretimde finansman, kalite ve kontenjan sorunları ile yabancı öğrencilere üniversitelerin tanıtımı için fuarlar düzenlenmesi konusu ele alındı.

Toplantıya, Yükseköğretim Kurumu (YÖK), Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğrenim Genel Müdürlüğü yetkilileri, vakıf üniversitelerinin mütevelli heyeti başkanları, rektörler ve meclis üyeleri de katıldı.

Toplantıda, YÖK temsilcisi Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, yüksek öğrenimin finansmanı konusunda YÖK'ün başlattığı çalışma hakkında üyeleri bilgilendirerek, finansman sorununun, vakıf ve devlet üniversitesi ayrımı olmaksızın, bütüncül olarak çözümlenmesi gerektiğini ifade etti.

Meclis üyeleri ise devlet ve vakıf üniversitelerinin ihtiyaçlarının farklı olduğunu, bu konuda meclisin YÖK ile ortak çalışmaya hazır olduğunu dile getirdiler.

Türkiye Yükseköğrenim Meclisi üyeleri, belli kriterler çerçevesinde ihtiyaç sahibi öğrencilere, öğrenci maliyetinin yarısı tutarında devlet desteği sağlanması ya da koşulları uygun olmak kaydıyla, sonradan ödenmek üzere devlet garantisinde kredi verilmesi önerisi getirdi. Öneri, mezuniyetten sonra ödenmek üzere yüzde 50'sini devletin, yüzde 25'ini öğrencinin, yüzde 25'ini üniversitenin karşılayacağı bir modeli içeriyor.

"Kontenjan açığı sorunu"

Yüksek öğretimde giderek artan bir şekilde kontenjan açığı sorunu yaşandığı belirtilen toplantıda, geçen yıl açığın 87 bin 652 olduğu, bu yıl sayının 110 bin 801'e çıktığı, ek yerleştirmede bu açığın 150 bine varmasının beklendiği ifade edildi.

Eğitime kaynak ayırmakta zorlanan Türkiye'nin böylesine bir savurganlığa acilen çözüm bulmak zorunda olduğunu belirten sektör temsilcileri, ''yerleştirilip doldurulamayan boş kontenjanlar için taban puan aranmaması'' ve ''tercih yapıp yerleşen ancak kesin kayıt yaptırmayan öğrencilerin yeniden tercih yapma hakkına sahip olması''nı talep etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir