TOBB'un yapısına yönelik eleştirilere tepki

Yalçıntaş, "TOBB'u ortadan kaldırmaya çalışmak, iş alemine en büyük kötülüktür" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, TİM Yönetim Kurulu üyesi ve Makine Tanıtım Grubu Başkanı Adnan Dalgakıran'ın TOBB yapısının değiştirilip sembolik bir teşkilata dönüştürülmesine yönelik açıklamalarını eleştirdi. Yalçıntaş, Türkiye'de iş dünyasının menfaatleri adına yapılacak en son şeyin TOBB'un varlığını tartışmak olduğunu ifade etti.

Böyle bir açıklamanın bir iş adamından gelmesinin Türk iş dünyası açısından talihsiz olduğunu dile getiren Yalçıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

" 'TOBB aradan çekilsin, iş dünyası küçük gruplar halinde örgütlensin, her grup kendi menfaatini savunsun ve bu çarpışmadan her kim galip çıkarsa onun dediği olsun' demek, Türk özel sektörünün birliğine, bütünlüğüne ve etkinliğine yapılabilecek en büyük kötülük herhalde. Sadece lobisi güçlü olanın, sesi çok çıkanın, hükümete yakın olanın sesini duyuracak değil; Türkiye'deki sesi az duyulan iş dünyası gruplarının da sesini duyuracak bir teşkilata ihtiyaç vardır. Bu teşkilat da TOBB'dur."

"TOBB'u ortadan kaldırmaya çalışmak, iş alemine en büyük kötülüktür"

Bir milyon üyeye sahip TOBB çatısı altında farklı düşünceler bulunmasının son derece normal olduğunu söyleyen Murat Yalçıntaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eğer Türkiye'de iş aleminin sesi bu kadar rahat ve gür çıkabiliyorsa, yurt dışında da Türk iş alemi bu kadar net bir şekilde organize olabiliyorsa, bunun tek sebebi TOBB'un güçlü, etkin ve verimli bir kurum olmasıdır. Bu çatının en önemli özelliği bu farklı düşüncelerin bir araya gelinip tartışılacağı, bu farklı çözüm önerilerinden Türkiye için ortak bir ses çıkacağı, ortak menfaatlerin oluşacağı bir ortam yaratılması.

Ki bu sayede iş dünyası arasındaki farklı görüşlerden, ortak menfaatlerin, Türkiye'nin menfaatlerinin öne çıkacağı tek bir görüş oluşturulması ve bu tek görüşün de hükümete anlatılması, güçlü şekilde ortaya konması, bugün TOBB'un Türkiye'de yerine getirdiği en önemli vazifelerden biridir. TOBB'u ortadan kaldırmaya çalışmak demek, 'iş alemi yüzlerce parçaya bölünsün, herkes kendi sesini çıkarsın ve bu sesler arasında hangi lobilerin sesi daha gür çıkıyorsa, hangi lobilerin bağlantısı daha güçlüyse onun dediği olsun' demektir. Bu da Türk iş alemine yapılacak en büyük kötülüktür."

Bu konularda ilginizi çekebilir