TOKİ'nin 55 milyon TL'lik zararı hangi yöntemle garantilendi?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA - CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "55 milyon TL tutarındaki TOKİ zararı hangi yöntemle garanti altına alınmıştır? Bu amaçla geliştirilen mekanizma nedir?" diye sordu. 
 
Şeker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, "2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ilişkin bölümünün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldüğü 21.11.2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından: 'KC olayı… Orada biz TOKİ olarak dolandırıldık ama şu anda onları mahkemeye verdik ve orada suçlu olan arkadaşları da ben, kendim, bizzat bunun olur aldım ve mahkeme açtım. Şimdi, idarede bir başkan olur alıyor, kendini de riske ediyor, benim hakkımda da soruşturma açın dedim. Biz kendimizi de ihbar ettik ama incelediler, baktılar, gerek teftiş kurulları, gerekse savcılık bizi suçlu görmedi ama ben kendimi, orada bir zaafımız olduğunu ben burada itiraf ediyorum ve sonradan, Allah yardım etti bize, oradaki TOKİ'nin zararını garanti altına alacak bir mekanizma geliştirdik ve TOKİ alacağından -55 milyon lira alacağı kesinleşti- 12 milyon lirasını bugüne kadar TOKİ tahsil etti' açıklamasında bulunulmuştur" dedi. 
 
"Ancak, Sayın Bakan tarafından itiraf edilen TOKİ'nin faiziyle birlikte 60 milyon liralık zararının tahsilinin ne şekilde garanti altına alındığı, ödemelerin nasıl yapıldığına dair detaylar kamuoyuna açıklanmamıştır" diyen Şeker, şu sorulara yanıt aradı: 
 
"Sayın Bakan tarafından açıklanan ve kesinleştiği belirtilen 55 milyon TL tutarındaki TOKİ zararı hangi yöntemle garanti altına alınmıştır? Bu amaçla geliştirilen mekanizma nedir? 
55 milyon TL'lik TOKİ zararından tahsil edildiği ifade edilen 12 milyon TL tutarındaki meblağ hangi tarihlerde ve ne şekilde tahsil edilmiştir? 
Yukarıdaki açıklamanın yapıldığı 21.11.2012 tarihinden bugüne kadar, TOKİ'nin kalan 48 milyon TL'lik zararına ilişkin herhangi bir tahsilat alınmış mıdır? Alındıysa tarihi, meblağı ve ödeme şekli nedir?"