TOKİ'nin ucuz kredisine başvurular başladı

Kredi, tescilli kültür varlıklarının onarımı için kullanılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), tescilli kültür varlıklarının onarımı için yıllık yüzde 4 faizle kullandırdığı kredi için başvurular başladı. Tutarı bu yıl için 90 bin liraya yükseltilen kredi için başvurular, 11 Mart'a kadar kabul edilecek.

TOKİ Basın ve Halkla İlişkiler Dairesinden yapılan açıklamaya göre, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruna Kanunu'nda, Toplu Konut Kanunu kapsamında verilecek kredilerin en az yüzde 10'unun, tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu işlemlerinde kullandırılması gerekiyor. Bu kapsamdaki öncelikli projeler bakanlık ile TOKİ tarafından birlikte belirleniyor. Buna göre, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için gerekli şartların sağlanması şartı ile kredi veriliyor.

303 projeye kullandırıldı

Bu kapsamda 2005 yılından beri sürdürülen kredilendirme sonucunda, şimdiye kadar 303 projeye toplam 22 milyon 656,8 bin lira kredi tahsis edilirken, bunun 15 milyon 559,7 bin lirası kullandırıldı. Projelerin 167'si bitirildi, 41'i ise kabul aşamasına getirildi. Yıllık yüzde 4 faizli, 10 yıl vadeli kredi, aylık sabit taksitler halinde geri ödeniyor.

Uygulama kapsamında bu yılki başvurular, 14 Şubat-11 Mart arasında alınacak. Her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70'i kadar kredi kullandırılırken, tescilli kültür varlıklarının onarımı ve restorasyonu amacıyla açılan ve geçen yıl 80 bin lira olan kredinin tutarını, bu yıl için 90 bin liraya yükseltildi.

Bugüne kadar, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Bartın, Çanakkale, Muğla, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Şanlıurfa ve Artvin illerinde, Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Foça, İnegöl, Mudanya, İnebolu, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Göynük, Taraklı ilçelerinde, Mustafapaşa, İbrahimpaşa, Kalkan, Uzungöl ve Daday beldelerindeki bazı projeler için kredi kullandırıldı.

Restorasyon kredisinden, 2009 yılında 99 projeye 7,1 milyon lira, geçen yıl da 51 projeye 4 milyon lira tahsis edilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir