Topbaş: Boş kadro olsa önce itfaiyecileri alırım

İBB Başkanı Topbaş, Başbakan Recep Erdoğan'ın Tekel işçilerinin belediyelerde istihdamı önerisini değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Tekel işçilerinin belediyelerde istihdamı önerisine ilişkin, "Şu an kadrom yok ki nasıl kadro açacağım? Boş kadro olsa önce itfaiyecileri alırım" dedi.

Topbaş, 4. Levent-Hacıosman metro hattının Atatürk Oto Sanayi Sitesi-Darüşşafaka istasyonları arasında yapılan test sürüşünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kadir Topbaş, bir gazetecinin, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Tekel işçilerinin bazı belediyelere alınması önerisi" hakkında düşündüklerini sorması üzerine şöyle konuştu:

"Sayın Başbakanımızın Tekel işçileriyle ilgili söyleminin arkasında, esasında ana muhalefet partisi var. Bu işi tetikleyen, demagojisini ve çığırtkanlığını yapanlara seslendi. 'Bu kadar işe sahip çıkmak istiyorsanız Antalya, İzmir belediyeleri alsın' dedi. Oradan hiçbir yanıt gelmedi. Şu an kadrom yok ki nasıl kadro açacağım? Boş kadro olsa önce itfaiyecileri alırım. Bana kadro verildikçe itfaiyecileri kadroya geçiriyorum."

Topbaş Atatürk Oto Sanayi Sitesi-Darüşşafaka metro hattını test etti

Topbaş, 4. Levent-Hacıosman metro hattının Atatürk Oto Sanayi Sitesi-Darüşşafaka istasyonları arasında yeni sistem için hazırlanan 2 bin kişi kapasiteli sekizli dizi metro aracıyla test sürüşü yaptı.

Darüşşafaka istasyonunda basın mensuplarına açıklama yapan Topbaş, geçen yıl 28 Temmuzda tünel birleşimi yapılan istasyonda yaklaşık 6 ay sonra gelinen noktayı görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kadir Topbaş, göreve geldiklerinde 44.1 kilometre olan raylı sistem uzunluğunu yaklaşık 76 kilometreye çıkardıklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Taksim-Levent metrosu 8 yılda bitmişti. Geçmişte yılda ortalama 3 kilometre raylı sistem yapılırken bizde 15 kilometreye çıktı. Birileri şunu söylüyor, 'Kaynak bitti, belediye yatırım yapamıyor. Belediye borç batağında'. Laf ebeliği yapanlar var. Fikir üretemeyen, çare bulamayan zaman tünelinde kalan siyasilerin gündemde kalmak adına yaptıkları konuşmaları görüyorum. Bundan üzüntü duyuyorum. Baykal, sel baskınında çizmelerini giyerek İstanbul'a geldi, 'Ne bu hal?' dedi. Hatta yeni kurulan bir siyasi parti genel başkanı 'Sayın Başkan ve Başbakanı asmak lazım' ifadesi kullandı. Bunların derdi bu, ya hapsettirmek ya asmak. Şimdi İzmir'de, Edirne'de böyle şeyler yaşanıyor. Yardım istenirse her zaman yardım yapmaya hazırız.''

Yapılan yatırımlara da değinen Topbaş, ''İstanbul, Türkiye'deki tüm yatırımların yüzde 26'sını gerçekleştiriyor. İstanbul dursa, Türkiye sarsılır. 2004 itibariyle hedeflediğimiz metro yatırımlarının toplamı 5 milyar 993 milyon dolar. Şu an 2 milyar 971 milyon dolarını bitirmişiz. Devam eden metro inşaatlarının tutarı da 3 milyar 32 milyon dolar'' şeklinde konuştu.

Topbaş, buradan Ağustos ayında da Hacıosman'a test sürüşünün yapılacağını dile getirerek, ''Sistem tamamlandığında hedef, 2010'un sonunda Hacıosman Mahallesi'ndeki insanları Şişhane'ye taşımak. Sistem bittiğinde, Hacıosman'daki bir yurttaş, Sarıyer'de aracını bıraktıktan sonra 32 dakika içerisinde Yenikapı'da olacak'' dedi.

"Taşıma kapasitesi 4 kat artacak"

Kadir Topbaş, 2 bin kişi kapasiteli sekizli dizin treni devreye soktuklarını belirterek, ''Şu anda 32 tane vagon çalışıyor. 124'e çıkıyor bu yıl inşallah. Taşıma kapasitesi de 4 kat artıyor'' diye konuştu.

Vagon aralığını 4,5 dakikadan 70 saniyeye indirdiklerini vurgulayan Topbaş, ''Bu 4 metro hattı daha yapılmış anlamına geliyor. İstanbul trafiğinde 52 dakika olan vakit kaybını 40'lı dakikalara düşürdük'' dedi.

Topbaş, yeni hattın Haziran ayında yolcu taşımaya başlayacağını belirterek, Mart ayı itibariyle de Taksim'den gelen yolcuların aktarmasız olarak Atatürk Oto Sanayi Sitesine gelebileceğini söyledi.

İstanbul'da raylı sistem için tasarlanan hatların gösterildiği harita üzerinden bilgi veren Kadir Topbaş, şunları kaydetti:

''Bunlar tamamlandığı zaman, artık İstanbul'un herhangi bir noktasından raylı sistemi tercih ederek istediğiniz yere gidebileceksiniz. Sarıyer'den Beykoz'a, Kartal'a, Silivri'ye gibi, Beykoz'dan aynı şekilde Atatürk Havaalanı'na, Silivri'ye metroyla gidilebilecek. İstanbul'da şu an 147 kilometro raylı sistemimiz var, hedefimiz 618 kilometre.''

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, her istasyona bir tema yüklediklerini ve panoları buna göre düzenlediklerini belirterek, aralarında camdan kitaplardan oluşan Darüşşafaka'dan mezun olanların isimlerinin yazdığı ve kurumun anlatıldığı kütüphanenin de yer aldığı Darüşşafaka ile ilgili panoların önünde fotoğraf çektirdi.

Kadir Topbaş, eleştirilen metrobüsün yurt dışındaki yöneticiler ve iş adamlarından övgü aldığını da sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir