Toplu görüşmeler çarşambaya ertelendi

Bakan Yazıcı, KESK'in önerisinin değerlendirilmesi için çarşamba günü tekrar bir araya gelineceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - KESK'in toplu görüşmelerin referandumdan sonra toplu sözleşme olarak devam etmesi önerisinin değerlendirilmesi için görüşmeler, 18 Ağustos Çarşamba gününe ertelendi.

KESK'in toplu görüşmelerin referandum sonrasına ertelenmesi önerisini getirmesinin ardından toplu görüşmelerin birinci turuna kısa süreli bir ara verildi.

Aranın ardından Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, bu önerinin değerlendirilmesi için 18 Ağustos Çarşamba günü tekrar bir araya gelinebileceğini bildirdi.

Bakan Yazıcı'nın bu teklifinin memur sendikalarınca kabul görmesi üzerine görüşmelerin 18 Ağustos Çarşamba günü yapılması kararlaştırıldı.

Yazıcı: Konuyu çarşamba karara bağlayacağız

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, referanduma sunulacak anayasa değişiklik paketinde kamu çalışanlarının ücretlerinin belirlenmesine yönelik önemli düzenlemeler bulunduğunu belirterek, toplu sözleşme hakkının bu şekilde anayasal kural haline getirilmek istendiğini ifade etti.

Yazıcı, "Oylaması yapılacak. Kabul edilirse bundan sonra toplu sözleşme uygulama sürecine girilecektir" diye konuştu.

Toplu görüşmelerin ilk toplantısında KESK Genel Başkanı Sami Evren ve dolaylı olarak Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun "Madem anayasaya ilişkin böyle bir düzenleme var. Bu sene toplu görüşme değil toplu sözleşme olarak çalışanların mali ve sosyal haklarını belirleyelim, gerekirse bu konuyu ekim veya kasım ayında görüşelim" şeklinde önerileri olduğunu söyleyen Yazıcı, şunları kaydetti:

"Bu öneri incelenmeye değer bir öneri. Biz de bu önerinin hukuksal olarak mümkün olup olmadığı, sendikalarımızın yaklaşımları ve elbette ki kamunun hukuksal işleyişi bakımından bir görüş istişaresinin zaruretini dikkate almak suretiyle memur sendikaları ve kamu işveren tarafının bu konuya ilişkin hukuksal görüşünü hazırlamak ve konuyu karara bağlamak üzere toplantıyı kapattık. Bu konuyu görüşmek üzere 18 Ağustos Çarşamba günü saat 11.00'de toplanarak karara bağlayacağız. Bu konuyu karara bağlarsak bu mutabakat zaptı olacak. Hukuki engel yoksa bu şekilde bir mutabakat zaptı imzalayacağız. Hukuki engel varsa 4688 sayılı yasanın içeriğine bağlı olarak devam edeceğiz."

Akyıldız: Görüşme 18 Ağustos'a ertelendi

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplantının sona ermesinin ardından Başbakanlık binası önünde yaptığı açıklamada, toplantının KESK Genel Başkanı Sami Evren'in toplu sözleşmeyle ilgili talebinin değerlendirilmesi için 18 Ağustos'a ertelendiğini söyledi.

Kamu-Sen olarak bu konudaki gelişmeleri kabul etmediklerini belirten Akyıldız, kamu çalışanlarının, Anayasa'nın 90. maddesi çerçevesinde toplu sözleşme hakkının olduğunu kaydetti. Akyıldız, "Toplu sözleşme hakkının referanduma bağlı kalınarak gündeme taşınması kamu çalışanlarını referandumda baskı altına almak anlamına gelebilecek bir uygulamadır" dedi.

Akyıldız, şöyle konuştu:

"Kamu çalışanları adına toplu sözleşme yapılması hedefleniyorsa ve bu konuda bir eğilim ortaya çıkıyorsa, bir samimiyet söz konusuysa 12 Eylülden sonra yapılacak bir toplu sözleşmeyle şu an yapılacak toplu sözleşme arasında ne fark var? Hangi hukuki dayanak söz konusu olacaktır? Onun için siyasi irade samimi olmalıdır.

Diyoruz ki, referanduma bağlı olmadan var olan hakların kullanılması konusunda bugüne kadar tavrı olan sendikalarımızı, şimdi yapılmak istenen referanduma baskı unsuru olarak bu konuyu kullanmak isteyenlere karşı malzeme olmaktan kurtulmalıdırlar. Toplu sözleşme yapmak isteyenler, bu toplu görüşme sonucunun, referandum sonucu ne olursa olsun müzakereler sonucunda varılacak mutabakatın toplu sözleşme niteliğinde olduğunu kabul etmesi yeterlidir. İşi uzatarak bu noktaya taşımak, bize göre konuyu sulandırmaktan öte bir uygulama değildir. Çarşamba günü bu konuyu yeniden görüşeceğiz."

Referanduma bağlı olmaksızın yapılacak toplu sözleşme çalışmalarına Kamu-Sen olarak her zaman destek vereceklerini belirten Akyıldız, "Referandumun öne çıkarıldığı bir uygulama konusunda endişe duymaktayız. Sayın Bakan bu konuda söz vermelidir. 'Referandum hayır da çıksa, evet de çıksa toplu sözleşme yapılacaktır' sözü verilmelidir" diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir