Toplu sözleşme yok, toplu görüşme olacak

KESK Başkanı Yazıcı, "Sendika mücadele eder, sendika iktidarla kol kola olamaz" dedi. Toplu görüşmeler 24 ve 28 Ağustos'ta yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- KESK ve Memur-Sen tarafından da desteklenen "toplu görüşmenin referandumdan sonra toplu sözleşme olarak devam etmesi" önerisi kabul edilmedi. KESK masadan çekildi. Görüşmeler, "toplu görüşme" şeklinde 3. ve 4. turlarda 24 ve 28 Ağustos'ta yapılacak.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında, Başbakanlık Merkez Binada gerçekleştirilen toplu görüşmenin ikinci turunda, KESK'in ilk toplantıda gündeme getirdiği ve Memur-Sen'in de destek verdiği "Toplu görüşmenin referandumdan sonra toplu sözleşme olarak devam etmesi" önerisi görüşüldü.

Önerinin gerçekleşmesinin önünde hukuki engel bulunması ve tüm tarafların aynı görüşte olmaması" gerekçeleriyle kabul edilmedi.

KESK, bundan sonraki görüşmelere katılmama kararı aldı.

KESK, hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin ikinci turunu terk etti. 

"Başbakan talihsiz açıklama yaptı"

KESK Başkanı Sami Evren, "Sayın Başbakan dün maalesef talihsiz bir açıklama yaptı. Burada bir görüşme devam ediyor. Sayın Başbakan'ın buna müdahale hakkı yoktur. Anlaşılıyor ki Kamu İşveren Kurulu Başbakan tarafından vesayet altında. Başbakan'ın burada devam eden görüşmelere, ne denilip, ne denilmediğini anlamadan örgütümüzü suçlamasını kabul etmiyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "KESK'i ideolojik sendikacılık yapmakla suçladığını" savunan Evren, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakan'a tavsiyemiz, sözlük alsın baksın, ideoloji ne demek. İdeoloji düşünce demektir. KESK düşünür, çalışanların lehine düşünür, üyelerinin lehine düşünür. Başbakan'ın halkın lehine düşünmediği gibi. Başbakan'ın uluslararası sermaye programını ideolojik olarak benimsediği gibi.

KESK: Başbakan gereksiz polemik yapmasın

Anayasa taslağındaki 53. maddenin toplu sözleşme hakkı getirmediğini savunan Evren, bu maddenin Uzlaştırma Kurulu'na toplu sözleşme yetkisi verdiğini, sendikalara bu hakkı getirmediğini belirtti.

Uluslararası normlar dikkate alınarak toplu sözleşme talebinde bulunduklarını vurgulayan Evren, dünyanın her tarafında toplu sözleşmeleri sendikaların yaptığını ifade etti.

Evren, söylemlerinin kamuoyuna doğru yansımasını isteyerek, "Başbakanın da bizi doğru anlamasını istiyoruz. Gereksiz polemik yapmasına gerek yok. Bu ülkenin Başbakanı'nın simidin kaç kuruş olduğunu söylemesi doğru değildir. Evet, Türkiye'de simit çok pahalıdır" diye konuştu.

"Sendika mücadele eder"

Evren, "Sendika mücadele eder, sendika iktidarla kol kola olamaz" dedi.

Toplantıyı terk ettikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Evren, "Toplu sözleşme masası kalmamıştır. Diğer sendikalara, Memur-Sen'e 'Gelin beraber kalkalım' dedik. Kalkmadılar. Onların  herhalde başka hesabı var." açıklaması yaptı.

Memur-Sen: Memur toplu sözleşmeyi hak ediyor

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Hükümete çağrımız memur toplu sözleşmeyi hak ediyor. Hak ettiği bu kazanıma kavuşması için elimizden geleni yapalım" dedi.

Referandumun bazı kişilerde ciddi bir memnuniyet oluştururken, bazılarında da korku yarattığını ifade eden Gündoğdu, "Bu sürecin en önemli yanı bir turnusol kağıdı görevi görmesidir" dedi.

Bu seneyi, bu mevzuatta son toplu görüşme olarak değerlendirme kararlılığında olduklarını ifade eden Gündoğdu, "Fiili olarak toplu sözleşme imzalamak istiyoruz. Hükümete çağrımız memur toplu sözleşmeyi hak ediyor. Hak ettiği bu kazanıma kavuşması için elimizden geleni yapalım. Bu sene memuru memnun edecek sonucu nasıl alabiliriz onun üzerinde çalışalım" dedi.

Hükümetin, bu yıl 2 buçuk milyon memura mali bütçeden ne ayrıldığını açıklamasını isteyen Gündoğdu, kamuoyunun beklentisi yönünde bunun tartışılması gerektiğini söyledi.

Kamu- Sen: Yanlış hesap Bağdat'tan döndü

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da KESK'in "toplu sözleşmenin referandumdan sonra yapılması" talebinin kabul edilmemesiyle ilgili, "Yanlış hesap Bağdat'tan dönmüştür" değerlendirmesinde bulundu.

Toplu sözleşme yapmanın önündeki tek engelin "siyasi irade" olduğunu savunan Akyıldız, "O yüzden siyasi iradenin, 'anayasa değişikliği yapmak suretiyle toplu sözleşme statüsüne geçeceğiz' ifadesini kullanmasının gerçekleri yansıtmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.

4688 sayılı kanunun Toplu sözleşme yapma imkanı vermediğini, bunun değiştirilebileceğini belirten Akyıldız, siyasi iradeden böyle bir gayret görmediklerini kaydetti.

Akyıldız, bugün 2008-2009 yılında imzalanan mutabakat ve varılan kararlar çerçevesinde uygulamaların gözden geçirildiğini ifade ederek, sunum yapılırken birçok konunun yerine getirildiğinin belirtildiği, yerine getirilmeyenlerden söz edilmemesinin "yanıltıcı bir strateji" olarak karşılarına çıktığını söyledi.

Hazırladıkları talep metninin komisyonlarda değerlendirileceğini anlatan Akyıldız, "Biz bu 15 günlük sürenin böyle 2-3 güne sığdırılarak geçiştirilmesi konusunu hoş karşılamıyoruz. Bu süreç bizim için önemli. Gündemin daraltılmasını ve 1-2 güne sıkıştırılmasını kabul etmiyoruz. Siyasi irade bu süreci geçiştirmek istemektedir" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir