”Toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız”

Erdoğan ile Saakaşvili görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

TİFLİS - Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, düzenlenen ortak basın toplantısında; "Bizler Türkiye olarak, Gürcistan'ın bağımsızlığının, egemenliğinin ve uluslararası hukuk ile BM Güvenlik Konseyi kararlarınca tanınan toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesinden yanayız" dedi.

Çatışmalardan etkilenen sivil halkın özellikle acılarının hafifletilmesi yönündeki çabalara Türkiye olarak ellerinden gelen katkıyı vermede kararlı olduklarını söyleyen Erdoğan, Türk Kızılayının, bu konudaki ilk insani yardım malzemesini Gürcistan'a ulaştırdıktan sonra Gürcistan halkının acil ihtiyaçlarını tespit ederek bu desteğini vermeye devam edeceğini bildirdi.

Erdoğan, Kızılay'ın ilk aşamada birçok değişik insani yardım malzemesini göndermekle birlikte, bugün de ulaşacak 160 ton gıda yardımından oluşan bir konvoyla bu süreci sürekli devam ettireceğini kaydetti.

Platform önerisine yeşil ışık

Kafkasya'da barış, güvenlik ve istikrarın tam anlamıyla tesis edilerek sürdürülebilmesi için bir istikrar ve işbirliği platformu oluşturulması yönünde bir düşüncesinin olduğunu belirten Erdoğan, bu düşüncesini Saakaşvili'yle de paylaştığını söyledi.

Erdoğan, "Gürcistan'ın da içinde olmasını temenni etiğimiz böyle bir yapılanmanın, coğrafya esaslı, bölge barışı ve ortak güvenliğe önem veren, ekonomik işbirliği ve enerji güvenliğini içeren, AGİT ilke ve prensiplerine dayalı ortak kriz çözme ve yönetme mekanizmasını kapsayan bir istikrar ve işbirliği platformu olmasını öngörüyoruz" diye konuştu.

Bu platformun bölgede benzer gerilimler yaşanmaması açısından önemli işlevler üstleneceğine inandıklarını kaydeden Erdoğan, bu konuyu dün akşam Moskova'daki temasları sırasında Rusya Federasyonu tarafıyla da paylaştığını, onların da bu öneriye ilgi gösterdiğini memnuniyetle müşahede ettiklerini bildirdi.

Saakaşvili: Rusya, askeri hedef olmayan BTC'yi de hedef aldı

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ise konuşmasında; Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattının askeri bir hedef olmadığını, ancak yine de Rusya'nın bu hatta saldırı girişiminde bulunduğunu söyledi.

Saakaşvili, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Rusya'nın BTC hattını hedef almasının asıl nedeninin, Gürcistan'ın ekonomik bağını koparmak ve ekonomik gücünü zayıflatmak olduğunu ifade etti.

Mihail Saakaşvili, Türkiye'ye de bölgede kalıcı barışın sağlanması için yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ederek, Türkiye'den yardımlarını sürdürmesini istedi.

Saakaşvili, bölgede ortak güvenlik mekanizmasının oluşturulmasında yarar gördüklerini belirtti.

Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı

Bu arada Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının güvenliği ve bölgede enerji güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili soru üzerine Erdoğan, bu projenin üç ülkeyi, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ı ilgilendirdiğini söyleyerek, bu nedenle daha geniş anlamda ne gibi tedbirlerin alınacağının üç ülke tarafından oturulup değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Erdoğan, gelecek hafta Azerbaycan'ı ziyaret edeceğini ifade ederek, bu çerçevede Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bu konuları da müzakere edeceklerini ve ortak projeler için ne gibi tedbirler alınacağını konuşacaklarını kaydetti.