Torba tasarı görüşmeleri devam ediyor

Soma’da meydana gelen maden kazasının ardından hazırlanan torba tasarının görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Cumartesi ve Pazar günleri de devam edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -Soma’da meydana gelen maden kazasının ardından hazırlanan torba tasarının görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Cumartesi ve Pazar günleri de devam edecek.

Soma’da meydana gelen kazanın ardından hazırlanan 61 maddelik tasarı yeraltı çalışanları ile birlikte kazada hayatını kaybeden işçi yakınlarına yönelik düzenlemeler içeriyor. Tasarı Plan ve Bütçe alt komisyon çalışmaları sırasında eklenen yeni maddeler ile birlikte yaklaşık 120 maddeye çıkarıldı. İktidar tarafından tasarıya eklenen bazı maddelere karşı çıkan muhalefet milletvekilleri zaman zaman komisyonun çalışmalarını kilitliyor.

Muhalefetin, tasarıya sonradan eklenen özellikle üç maddeye karşı çıkıyor. Maddelerin tasarından çıkarılmasını isteyen muhalefet partileri, iktidar partisi geri adım atmazsa komisyon çalışmalarını bugün de kilitlemeye devam edecek.
Muhalefet partilerinin karşı çıktığı maddeler şu düzenlemeleri öngörüyor.

Tasarıya sonradan eklenen ve üç milyon memuru yakından ilgilendiren madde görevden alınan ya da uzaklaştırılan memurların mahkemeye başvurup görevlerine geri dönmesini zorlaştırıyor. Düzenlemeye göre, görevden alma, göreve son verme, unvan değiştirme ile ilgili memurların açtığı davalar lehlerine bile sonuçlansa ancak iki yıl içinde uygulanabilecek. Ayrıca; idari yargı kararını uygulamayan amire de ceza verilmeyecek.
Bir diğer madde de, özelleştirmeyle ilgili mahkeme kararlarını 5 yıl geçmesi durumunda uygulanmamasının önünü açan düzenleme. CHP bu iki maddenin de Anayasa’ya aykırı olduğunu savunuyor.
AK Parti yönetimi ise çalışmaların hafta sonu da tıkanması halinde, söz konusu maddeleri Pazartesi MYK toplantısında ele alacak. Maddelerin geri çekilmesini de gündemine alan AK Parti Grup yönetimi, Başbakan’ında fikrini aldıktan sonra gerekirse muhalefetin karşı çıktığı maddeleri geri çekecek.