Toyota, Lexus ve SAI'nin üretimine ara veriyor

Japon otomotiv devi, hibrid araçları Lexus HS250h ve SAI'nın üretimine bir hafta ara verecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japon otomotiv devi Toyota, fren sorunu nedeniyle geri çağırdığı hibrid araçları Lexus HS250h ve SAI'nın üretimini geçici olarak durduracak.

Toyota'dan bir sözcü, Kyushu fabrikasında üretilen Lexus HS250h ve SAI'nin üretimine 13-20 Şubat'ta ara verileceğini açıkladı.

Şirketin dün geri çağırdığı hibrid araçlardan Prius'un kilitlenmeyen fren sistemindeki (ABS) sorunlu yazılım programı bugün yenilenmiş yazılım programıyla değiştirilmeye başlandı. Diğer hibrid araçlar Prius PHV, Lexus HS250h ve sadece Japonya'da satılan Sai modelleri için yeni fren yazılımı programı ise henüz hazır değil.

Toyota, küresel çapta 437 bin adet 2010 model üçüncü nesil Prius, Prius PHV, Lexus HS250h ve Sai hibrid aracı geri çağırmıştı.

Bu arada Toyota, Japon hükümetinin Prius modeli için uygun gördüğü "Enerji Verimliliği Ödülü"nü kabul etmedi.

Toyota sözcüsü Paul Nolasco, "Ödülü almayı reddettik çünkü, ödülü almanın uygun olmayacağını düşündük" dedi.

Japon hükümeti enerji ajansı yetkilisi Hiroshi Tsuchiya da, Prius modelinin, Ticaret Bakanlığının her yıl enerji verimliliği ve çevre kalitesi için verdiği büyük ödülü kazanan üç üründen biri olduğunu söyledi.

Geçen ay sonunda yapılan açıklamaya göre, bu ödül için ayrıca Mitsubishi Electric şirketinin bir kliması ve Fuji Xerox şirketinin çok fonksiyonlu bir fotokopi makinesi layık görüldü.

Toyota, 7 bin 300 Camry aracı geri çağırdı

Japon otomotiv devi Toyota, ABD'de Camry modeli 7,300 adet aracı geri çağırdı.

Dünyanın en büyük otomotiv şirketi Toyota, hidrolik direksiyon hortumunun kontrol edilmesi amacıyla ABD'de 2010 model Camry'lerden 7 bin 300 adeti geri çağırdığını açıkladı.

Açıklamada, bu araçlardaki hidrolik direksiyon hortumunun, fren hidrolik hortumuyla temas edebileceği, bu temasın fren hidrolik hortumunda delik açabileceği ve böylece hidrolik fren kaybına yol açabileceği belirtildi.

Bu arada ABD Ulusal Otoyolu Trafiği Güvenlik İdaresi (NHTSA), Toyota'nın yeni Corolla modellerinde potansiyel direksiyon sorunlarına ilişkin onlarca şikayeti gözden geçirdiğini bildirdi.

NHTSA, şikayetler değerlendirildiğinde standart bir uygulama olan resmi bir soruşturmanın gerekli olup olmadığına karar vermek için Toyota ile konuyu değerlendirdiğini belirtti. 

Öte yandan Japonya'da Prius modelindeki fren sorununun giderilmesi çalışmaları başladı.

Toyota Başkanı Akio Toyoda'nın dün, kilitlenmeyen fren sistemindeki (ABS) sorun nedeniyle dünyadaki bütün hibrid araçları geri çağırmasından bir gün sonra Japonya'daki Prius sahipleri bugün bayilere akın etti.

Bayilerde, araç sahiplerine 40 dakika kadar beklemeleri söylenirken, ABS ile ilgili hatalı yazılım programı, doğru yazılım programıyla 10 dakikadan az bir sürede değiştiriliyor.

Üçüncü nesil Prius'lardaki fren sorunu ilk olarak Japonya'da giderilmeye başlandı. Kuzey Amerika'da satılan Prius'ların sorunu, bayiler gelecek hafta bu araç sahiplerini bilgilendirdikten sonra halledilecek.

Prius ile birlikte çağrılan diğer hibrid araçlar Prius PHV, Lexus HS250h ve sadece Japonya'da satılan Sai modelleri için yeni fren yazılımı programı ise henüz hazır değil.

Toyota dün, küresel çapta 437 bin adet 2010 model üçüncü nesil Prius, Prius PHV, Lexus HS250h ve Sai hibrid aracı geri çağırmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir