Toyota'nın Prius araçları geri çağrılıyor

ABD ve Japonya'daki melez motorlu Prius araçları fren sorunu nedeniyle geri çağırılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TOKYO - Japon otomotiv devi Toyota'nın, ABD ve Japonya'daki melez motorlu 270 bin adet Prius araçlarını fren sorunu nedeniyle geri çağıracağı iddia edildi.
Japonya'da yayımlanan ekonomi gazetesi Nihon Keiza Shimbun gazetesinin haberine göre, Toyota, ABD ve Japonya'da 270 bin adet Prius modeli aracı fren sorunu yüzünden geri çağıracak. Haberde, geri çağırmanın yeni model Prius araçlarını kapsayacağı ve Toyota şirketinin, Japonya Ulaştırma Bakanlığı ile ABD Ulaştırma Bakanlığına bu konuda bilgi verileceği ifade edildi.
Japon devlet televizyonu NHK da Toyota'nın, ABD ve Japonya'daki Prius araçları geri çağırmayı düşündüğünü bildirdi.
Ulaştırma Bakanlığından Takayuki Fujimoto adlı yetkili, Toyota'dan henüz bir geri çağırma bilgisi almadıklarını açıkladı. 
Toyota Sözcüsü Ririko Takeuchi da, Prius'ları geri çağırıp çağırmama konusunda henüz karar vermediklerini belirtti.
Şirket, Mayıs 2009'da satışa çıkardığı Prius model araçlardan Japonya'da 170 binden fazla ve ABD'de 103 bin kadar satıldı. Dünyanın en fazla satan hibrid aracı Prius'daki frenle ilgili ABD ve Japonya'da 180 kadar şikayet başvurusu yapıldı. 
Lexus HS250h ve Sai modellerine inceleme başlatıldı
Bu arada Toyota sözcüsü Takeuchi, şirketin, yeni Prius ile aynı fren sistemlerini kullanan diğer iki hibrid aracı lüks "Lexus HS250h" ve sedan "Sai" model araçlarında muhtemel fren sorunlarıyla ilgili olarak inceleme başlattığını kaydetti.
Takeuchi, "Müşterilerimizin güvenliğini sağlama almak istiyoruz" dedi.
Toyota, şimdiye kadar "Lexus HS250h" ve "Sai" ile ilgili şikayet almadı. 
Japonya'da Temmuz 2009'da satışa sunulan "Lexus HS250h" modelinden Aralık 2009'a kadar 8,500 adet, Kuzey Amerika'da Eylül 2009'da satışa çıkarılan aynı araçtan 7 bin adet satıldı. Sadece Japonya'da satılan ve ihraç edilmesi planlanmayan Sai modelinden ise Aralık 2009'da satışa çıkarılmasından bu yana 3 bin 800 adet satıldı. 
TV Asahi de Toyota'nın Prius modelinin yanı sıra "Lexus HS250h" modelini geri çağıracağını iddia etti. 
Toyota'ya göre, ilk kez 1997 yılında piyasaya sürülen ve şu anda üçüncü nesili satılan Prius modelinden şimdiye kadar 1,6 milyon adet satıldı.
Öte yandan ABD'de Toyota Motor sözcüsü Mike Michels, Prius model araçların ABD'de satışlarını durdurma planı olmadığını bildirdi. 
Kyodo Public Relations şirketinden kriz yönetimi uzmanı Ryoichi Shinozaki, Prius'un, Toyota'nın çevreci taahhüdünün sembolü olması nedeniyle bu modelle ilgili sorunun şirket için gerçek bir sorun teşkil ettiği yorumunu yaptı. Shinozaki, Toyota'nın henüz krizin öneminin tam olarak farkına varmadığını belirtti.
ABD'de gaz pedalıyla ilgili sorun yüzünden araçların geri çağrıldığı 21 Ocak'tan sonra yaklaşık yüzde 20 düşen şirketin hisseleri bugün ise yüzde 1,1 değer kazandı. 
Bu konularda ilginizi çekebilir