TPAO bölünmeyecek, iştirak oluşturulacak

Türkiye’nin en kârlı şirketleri arasında yer alan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) daha profesyonel çalışabilmesi için ayrı bir şirket kuruluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELTEM GÜNDÜZ

ANKARA -Sondaj ve kuyu hizmetleri gibi arazide yapılan servis işlerinin tamamı TPAO bünyesinden çıkacak, yeni bir iştirak oluşturulacak. TPAO’nun halka arzıyla ilgili altyapı oluşturulurken, rezervlerin değeri belirlendikten sonra kurum, 2017’de halka arz edilecek.

Yıllık 1 milyar TL civarında kâr eden TPAO, daha profesyonel çalışabilmesi için sondaj gibi tüm servis işlerini bünyesinden çıkaracak. Sondaj ve kuyu hizmetleri gibi arazide yapılan servis işlerinin tamamı Turkish Petroleum Oilfield Services Company adlı şirket aracılığıyla yapılacak. Böylece TPAO esas işi olan petrol aramaya odaklanacak. TPAO, Batı Karadeniz’de genel olarak gaz, Doğu Karadeniz’de ise petrol arıyor. Istıranca’da ise tamamen kuyu açılacak. Şirket öncelikle iki kuyu kazacak, sonuçlarına göre üçüncüsü için karar verilecek.

TPAO halka arzla ilgili olarak da İş Yatırım ile çalışıyor. Kurum THY modeliyle 2017'de yüzde 5 veya 10 oranında halka arz edilecek. TPAO yetkilileri, halka açılmanın kaynak temin edebilmek ve dünya şirketleri içinde yer almak açısından önem taşıdığını belirterek, “Çoğunluk hissesi kamuda kalacak. Buradan sağlanacak gelirle daha büyük projelere dâhil olabileceğiz” dedi.

636 milyon dolarlık kâr

Milli şirket olarak kurulan, 1983 yılında kanun hükmünde kararnameyle kamu kuruluşu haline getirilen TPAO, 2013’te 636 milyon dolar kâr elde etti, 2.5 milyar dolar ciroya ulaştı. Şirketin günlük yurt içi üretimi 35 bin, toplam üretimi ise 70 bin varile ulaştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir